Барак Обама и Бронислав Коморовски. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама призова Русия да използва влиянието си сред проруските сепаратисти в Украйна, за да ги убеди да сложат оръжие, предадоха световните агенции.

На съвместна пресконференция с полския си колега Бронислав Коморовски, дадена след срещата им във Варшава, Обама се обяви за добри отношения с Москва, ако тя спазва международните норми.

Но ако Русия продължи да дестабилизира обстановката в Украйна, то срещу нея ще бъдат подготвени още санкции, предупреди президентът.

Обама подчерта, че САЩ не са заинтересовани да заплашват Русия, но предупреди, че възстановяването на доверието между Москва и Вашингтон ще отнеме известно време.

Той призова руския президент Владимир Путин да се срещне с новоизбрания украински лидер Петро Порошенко. Обама поясни, че ще предаде това послание на Путин, когато се срещне с него в края на седмицата във Франция по време на честванията на 70-ата годишнина от дебаркирането в Нормандия.

Американският президент призова Путин да признае за легитимен избора на Порошенко за президент на Украйна.

Той обеща и увеличаване на американското военно присъствие в Източна Европа на фона на кризата в Украйна и потвърди ангажимента на Съединените щати към сигурността на Полша. Това увеличаване касае броя на американския военен персонал, който е на ротация в Източна Европа, както и увеличаване на военното
оборудване.

Президентът поясни, че той е призовал и американския Конгрес да одобри 1 милиард долара финансиране в подкрепа на това увеличаване.

Обама обаче прикани европейските съюзници на САЩ да увеличат разходите си в областта на отбраната.

Полският президент Коморовски приветства обещанията на Обама. Той обяви, че Полша ще увеличи разходите си за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт от настоящите 1,95 процента.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase