Снимка: БТА
fallback

САЩ не възнамеряват да оказват на Украйна военна помощ чрез доставка на оръжие и бойни оръжейни системи. Позицията ни по този въпрос е непроменена, заяви говорителката на Държавния департамент Джен Псаки, цитирана от ИТАР-ТАСС, коментирайки изказване на новоизбрания украински президент Петро Порошенко пред в. "Вашингтон пост".

В публикация от сряда Порошенко предложи на американското правителство да сключи с Украйна "нов договор за сигурност, подобeн на някогашната "ленд лийз" (програма на президента  Рузвелт за военно и друго подпомагане на съюзниците на САЩ по време на Втората световна война - бел. ред.).

Трябва да си сътрудничим в областта на военно-техническото подпомагане. Необходими са ни също военни съветници. Готови сме да се борим за независимост и трябва да изградим въоръжените сили на Украйна, каза Порошенко пред вестника.

По-рано американското правителство обяви намерение да предостави на Украйна военна помощ "с нелетален характер", което означава, че тя няма да включва оръжие и оръжейни системи.

Шефът на Пентагона Чък Хейгъл съобщи, че такова решение е взел  президентът Барак Обама. Според министъра на отбраната ведомството му ще изпрати в Украйна лекарства, каски, матраци и системи за пречистване на вода за въоръжените сили, а също палатки, електрогенератори и ръчни помпи за гориво за украинските гранични служби.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 9 години

До БрaнникАма ти май най-го гризна. Нищо не става както го предвиждаш. Дори и сто пъти да повториш името си *** , работите ти пак не се уреждат. Никой не иска неграмотни, злобни хора. Те носят вреда.

29

Анонимен

преди 9 години

Вратовръзки повечко да пратят.

28

Анонимен

преди 9 години

TA TE AMERIKANCITE VE4E ZNAET 4E KATO DADAT ORAZIE NA NIAKOI REZIM I POSLE SE ISPOLZVA PROTI TIAX (STENITE KAMANI PO TEXNITE GLAVI)

fallback