Снимка: Reuters
fallback

Русия призова украинското правителство да прекрати "военната операция срещу собственото си население" и поиска мисията на ОССЕ да разследва сблъсъците с проруски сепаратисти в източния град Донецк, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Украйна започна десант и въздушни удари срещу проруските бунтовници, които превзеха летище днес. Новоизбраният президент Петро Порошенко отхвърли всякакви преговори с "терористите", отбелязва Ройтерс.

"Във връзка със съобщенията за въоръжени сблъсъци край Донецк, които са довели до жертви, спешно призоваваме ръководството на ОССЕ и специалната наблюдателна мисия в Украйна да осигурят подробна информация за събитията там", се казва в изявление на руското външно министерство. "Очакваме обективна и подробна информация по въпроса от представителите на ОССЕ, а от властите в Киев - спиране на военните операции срещу собственото си население".

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да работи с новоизбрания украински президент Порошенко. Той обаче предупреди Киев да не засилва военните операции срещу сепаратистите в източната част на страната.

Съобщенията от Донецк показват, че украинските войници изглежда са прогонили поне някои от сепаратистите от превзетото летище на града. Летището е подложено и на въздушен обстрел. Според украинската армия два изтребителя Су-25 са дали предупредителни изстрели. След като сепаратистите открили огън в отговор, самолет МиГ-29 е извършил удар срещу района, където бяха концентрирани терористите.

Засега няма пълни данни за жертвите. Пресслужбата на местната администрация заяви, че един човек е загинал, а двама са били ранени от отломките на снаряд, ударил част от гарата, която обслужва летището. Кметът на Донецк Олександър Лукянченко съобщи, че има жертви сред мирното население, предаде Франс прес. Той посъветва жителите да си стоят по домовете, да гледат децата и да не излизат, освен ако се налага по спешност.

ИТАР-ТАСС съобщи за двама загинали и един ранен мирен жител в Славянск. Те са станали жертви на артилерийски обстрел на жилищен квартал, съобщава агенцията, като се позова на информация, получена от представител на проруските сепаратисти.

В резултат на обстрела са избити стъклата на жилищата на квартала и на педагогически институт. Прекъснати са кабелите на тролеите и навсякъде се виждат кратери от взривове, предаде агенцията.

При обстрел на камион с ранени опълченци в Донецк са били убити най-малко 24 души, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на кореспондент на Пети канал, който се оказал на мястото на
събитието.

Кореспондентът е разказал по телефона пред агенцията, че камионът бил обстрелван с гранатомет. По думите му всички, които са били в камиона, са загинали. Според неговите изчисления това са най-малко 24 души.

Информацията за обстрела на камион, превозващ ранени в хода на боевете на летището в Донецк опълченци, е била потвърдена пред ИТАР-ТАСС от пресслужбата на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Сблъсъците в района на летището продължават, посочват още от пресслужбата.

Междувременно в град Мариупол е била щурмувана централата на самопровъзгласилата се Донецка народна република, предаде още ИТАР-ТАСС. Засега няма данни за загинали или ранени.
Междувременно резултатите от изборите в Украйна стават все по-ясни. Петро Порошенко печели президентските избори в Украйна с 54,44 на сто от гласовете при обработени 93,91 процента от бюлетините, показват данни на Централната избирателна комисия, предаде ИТАР-ТАСС.

За Юлия Тимошенко са гласували за 12,89 процента от избирателите, а за Олег Ляшко - 8,38 процента. Резултатът на Порошенко на изборите в неделя е достатъчно висок, за да може да бъдеизбран той още на първия тур.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Гошо

преди 10 години

До БобиСпецназът на Рамзан Кадиров (eдна от най-добрите бойни единици на света!) е готов да помете фашагите, тръгнали да убиват свои сънародници в Новороссия. Подготвя се израелският баталион "Алия", съставен от ветерани, някои от които са воювали в Съветската армия в Афганистан и в ЦАХАЛ в Израел (а евреите имат много да си връщат на украинските фашисти!). Подготвят се сърби и хора от други народи. Ще има и българи! Напомня ми Испанската гражданска война. NO PASSARAN! ФАШИЗМЪТ НЯМА ДА МИНЕ!

117

Исус е Господ

преди 10 години

Целта е да се вкара Путин в капан.без съмнение той има план за етнически прочистваните руснаци от обезумялата демонична терористична напаст взела властта в Киев с кръв и терор,който се отприщва ежедневно,.Колко хора са си продали душите на антихриста...Как се сбъдват предсказанията.Aritz Sheva-Will Israel be the World's first"No cash"society?|"

116

Анонимен

преди 10 години

Що да нахлува Путин? Нали това им е целта на САЩ и ЕС! Путин сега ще води партизанска война!

fallback