Снимка: архив, Getty images/guliver photos

Мястото на Украйна в Европа стана причина за смъртоносни битки, на които сме свидетели в последните месеци. Репортерът на БиБиСи Ярослав Луков, събиращ мнения преди президентските избори в Украйна, разказва, че в западния град Лвов европейската ориентация на страната никога не е била под въпрос.

„Бил съм в много страни, а дори не съм напускал Лвов“, гласи една стара местна шега. Градът е бил част от Полша и Русия в различни периоди на историята си, за да бъде днес част от Украйна. Въпреки че границите в района се променяли почти толкова бързо, колкото пословичното непредсказуемо време там, огромното мнозинство тук е съгласно с едно нещо: Лвов принадлежи и никога не е напускал Европа.

Въпреки че Украйна все още не е част от Европейския съюз, в Лвов редом до украинския флаг може да се види и знамето на обединена Европа. Уличките от стария град пък напомнят на европейската архитектура. „Искаме цяла Украйна да бъде част от Европа“, разказва продавачката на сладки Катя и допълва, че това е мястото, на което държавата й винаги е принадлежала.

Жителите на Лвов виждат президентските избори на 25 май като уникална възможност Украйна да се пребори с руското влияние и да се ориентира трайно към западния свят. „Това е шанс да се върнем към нормалния живот след революцията и сблъсъците“, казва историкът Остап Середа. Жителите на Лвов бяха сред най-активните по време на февруарските сблъсъци в Киев. Редица от активистите на Мейдана бяха пропътували пътя от родния Лвов до столицата Киев.

Радостта от оттеглянето на Янукович и режима му бързо е заменена от страха от руската инвазия в страната, след като Москва анексира Крим, а в източната част на страната продължават бунтовете. Продавач в книжарница споделя, че преди са били готови и са се борили за Киев, а днес са готови да се борят и за Донецк.

Въпреки декларираната готовност за участие в събитията в източната част на страната никой в Лвов не чувства неприязън към обикновените руснаци. Цялата омраза е насочена към президента на Русия Владимир Путин. Той е обвиняван, че промива мозъците на руснаците и че се опитва да възстанови Съветския съюз.

„Езикът не е проблем, можете да чуете руска реч навсякъде“, казва Андрей, който е етнически руснак.

Всичко е до начина на мислене, подчертава друг историк и добавя, че Украйна е микроимперия, но без имперска идентичност. Според него всички групи в страната за живели в мир и приятелство в продължение на десетки години. Той е убеден, че някой отвън е наложил разделението. По негови думи Украйна, с изключение на сепаратистките райони, се развива много по-бързо от Европа. „Може би в крайна сметка трябва да ги оставим да се отцепят“, допълва още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase