Снимка: архив, Reuters

Централата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е един от обектите, които Агенцията за национална сигурност на САЩ шпионира, пише  австрийският в. "Ди Пресе", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Вестникът се позовава на журналиста от германското списание "Шпигел" Холгер Щарк, който има достъп до архивите на бившия сътрудник на агенцията Едуард Сноудън.

Още по темата
ОССЕ е спомената в рамковия документ за приоритетите на разузнавателната дейност от 9 април 2013 г. "Според този документ обект на интерес с четвърто ниво на приоритет е външнополитическата дейност на организацията, а въпросите за контрол над въоръженията са отнесени към третото ниво", отбелязва "Пресе".

Вестникът припомня също, че преди време Агенцията за национална сигурност е успявала да проникне в компютърната мрежа на ОПЕК с помощта на троянска програма, а очевидно и да внесе "бръмбари" в щаб-квартирата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), на която спецслужбите на САЩ са дали най-висок приоритет.

Виена е важен пункт за американското разузнаване, подчертава "Ди Пресе". "Тук живеят над 17 хиляди дипломати и всичко подсказва, че международните организации, а също руското, иранското и севернокорейското посолство са негови главни мишени", добавя вестникът.

Освен това, смята Щарк, американците са успели да се закачат към инфраструктурния възел на интернет, разположен във Виена, и да точат информацията, преминаваща по магистралния оптичен кабел.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase