Снимка: архив, Reuters

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) тайно поставя "бръмбари" в рутери, сървъри и друго компютърно оборудване американско производство преди изпращането им на клиенти в чужбина. Това позволява на електронното разузнаване впоследствие да следи цели сегменти от интернет.

Тези сведения се разкриват в представената във в. "Гардиън" нова книга на бившия журналист на британското издание Глен Грийнуолд, автор на първите статии по документи от разобличителя на американските програми за електронно подслушване Едуард Сноудън, предаде ИТАР-ТАСС.

АНС рутинно получава или прехваща пратки с компютърно оборудване, подготвено за износ от САЩ. Специалистите на агенцията внедряват в устройствата тайни средства за наблюдение, отново опаковат техниката, включително с поставяне на заводски печат, и чак след това я изпращат към получателя.

"По този начин АНС получава достъп до цели мрежи и до всичките им потребители", пише в "Гардиън" Глен Грийнуолд. Книгата му "Няма къде да се скриеш: Едуард Сноудън, АНС и полицейската държава" е по книжарниците от днес, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Книгата на Грийнуолд съдържа и документ с изброяване на посолствата и дипломатическите мисии на държави и организации по света, които са били обект на наблюдение от АНС, допълва "Ню Йорк таймс". Сред тях са мисии на Бразилия, България, Колумбия, Европейският съюз, Франция, Грузия, Гърция, Индия, Италия, Япония, Мексико, Словакия, Южна Африка, Южна Корея, Тайван, Венецуела и Виетнам.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase