източник: Reuters
fallback

Когато в неделя Украйна гласува за нов президент, на карта е заложено и единството на страната. Константин Калиберда знае това много добре. Въпреки това той не е сигурен дали ще може да отвори 17-о училище в Ханженково, близо до Донецк, където трябва да има изборна секция.

За 47-годишния мъж, ангажиран с организацията на изборите, това би било новост. Откакто преди повече от две десетилетия Украйна стана независима, Калиберда е винаги готов, когато гласоподавателите трябва да дадат своя глас. Десет пъти той се грижил за това в изборните дни всичко да е по правилата в малкия град в източната част на страната. Но този път всичко е различно, пише в свой анализ "Уолстрийт джърнъл".  

„Ние не сме получили никакви инструкции и не сме правили срещи. Обикновено по това време вече имаме списъците с избирателите, но хората от избирателната комисия на областта се страхуват и не си мръдват и пръста", оплаква се Калиберда.

С президентските избори в неделя трябва да се потвърди легитимността на правителството в Киев и да се подкрепи сегашното единство на Украйна. Въпреки това в източната част на страната сепаратистки проруски милиции ще направят всичко възможно, за да се предотврати това.

В повечето части на страната изборните приготовления протичат нормално, съобщават украински правителствени представители и наблюдатели, но на изток, в Донецка и Луганска област, тежко въоръжени ренегати пречат на процеса. Русофилските сепаратисти бяха обявили изпълнените с безредици два съседни региони за "независими“ и обявиха, че няма да допуснат провеждането на гласуване в неделя.

В двата региона, в които се говори предимно руски, живеят само около 15 процента от населението на Украйна, което се състои от общо близо 46 млн. жители. Въпреки това обаче тяхното значение се увеличи непропорционално, откакто Русия наблюдава внимателно гласуването в тези области.

Губернаторът в Донецк информира, че почти всички 2500 избирателни секции в областта са готови и ще бъдат отворени за гласуване в изборния ден. Въпреки това обаче официални изборни длъжностни лица твърдят, че около половината от 22-те районни избирателни комисии в региона, под чиято юрисдикция попадат 1 млн. или повече гласоподаватели, са били завладени от проруски бойци или биха могли да попаднат в техни ръце.

Ако Русия все пак признае резултатите от президентските избори в Украйна, това ще даде значителен тласък на новоизлюпеното правителство в Киев. Русия вече приобщи украинския полуостров Крим и разположи по границата с Украйна хиляди войници.

Руският президент Владимир Путин се опита през последните дни да намали напрежението. Той заяви, че е дал заповед за изтегляне на базираните на границата с Украйна войници. Освен това Путин засега игнорира исканията на сепаратистите за анексиране и на регионите на Донецк и Луганск.

В сряда руският президент обяви, че проектите за политическо легитимиране на лидерите в Киев представляват "позитивни стъпки". Преходното правителство на Украйна пое кормилото в Киев, след като държавният глава Виктор Янукович бе свален от власт през февруари след месеци на изпълнени с насилие протести.

В същото време обаче Путин заяви, че провеждането на изборите при военно настъпление срещу бунтовниците "повдига големи въпроси" около изборите. Москва вече заяви, че може да не признае вота, ако избирателната активност е ниска.

„Ние виждаме в това много неясна ситуация и трябва да направим преценка едва след изборите. Ще видим какво ще се случи на 25 май, а след това ще обясним нашата позиция", заяви Виталий Чуркин, постоянен представител на Русия в ООН. 

Но дори и ако официалните власти успеят да отворят достатъчно голям брой избирателни секции за гласуване в източните райони на Украйна, избирателната активност може да бъде засегната от друг фактор. За първи път от обявяването на независимостта на страната през 1991 г. няма нито един кандидат-президент от Изтока, индустриалното сърце на Украйна, комуто да се приписват реалистични шансове за успех.

Около една трета от избирателите в Източна Украйна няма да отидат до урните в неделя, се посочва в проучване на базирания в Киев Международен институт по социология. Приблизително същият брой избиратели все още не са решили за кой кандидат да дадат гласа си, показват още данни на проучването.

През последните месеци е рядкост да се видят предизборни активисти в Изтока. В централната част на Донецк няма нито един плакат на Петро Порошенко. Кандидатът за президент и прозападно настроен олигарх води в социологическите проучвания със солидна преднина. Дори и ликът на основния конкурент, бившия украински министър-председател Юлия Тимошенко, не се вижда никъде. Тимошенко загуби със съвсем малък резултат изборите през 2010 г., след които Янукович пое властта.
 
В град Донецк самопровъзгласилото се сепаратистко правителство на „Донецката народна република" обяви плановете си да провали изборите. „Въпросът за провеждането на президентски избори на 25 май в Донецката народна република вече има отговор: Те няма да се осъществят", заяви Денис Пушилин, един от сепаратистките лидери.

Въоръжените сили на сепаратистите наистина са доста ограничени. Те са около няколкостотин въоръжени мъже с пистолети и може би няколко хиляди, оборудвани с палки. Но местните полицейски сили засега са оказали оскъдна съпротива, откакто преди два месеца се стигна до първите сблъсъци.

Стратегията на сепаратистите изглежда е да обединят усилията си върху избирателните комисии на области, които са отговорни за координирането на процеса на гласуване. Необходимото оборудване - изборни книжа и бюлетини, не трябва да стигне до местните избирателни секции, опасява се Константин Калиберда.

„Изборите на Изток в неделя ще преминат в хаос", твърди и Сергей Ткаченко, ръководител на регионалното бюро на Комитета на гласоподавателите на Украйна, неправителствена организация, която контролира изборите. „Голяма част от избирателните секции просто няма да са отворени".

През последните дни над избирателните комисии в Източна Украйна е имало серия от нападения от въоръжени мъже, съобщават официални изборни длъжностни лица и наблюдатели. Засега е блокирана дейността на седем от 22-те областни комисии.

Людмила Бушуева, ръководител на регионалната избирателна комисия в Донецк, е била задържана за кратко като заложник в понеделник, след като маскирани мъже са предотвратили среща на изборните длъжностни лица, съобщава комитетът на гласоподавателите на Украйна. По-късно тя е била освободена.
 
Някои служители обаче не са се уплашили дори и след този акт и са се опитали да продължат предизборната подготовка, дори и след като техните офиси са заети от сепаратисти. „Те намират нова сграда, частен апартамент или хотел и работят почти нелегално", каза Ткаченко. И все пак сепаратистите успяват да нарушат подготовката, тъй като често отмъкват съответните документи като избирателни списъци и печати.
 
Ако бюлетините и урните не пристигнат в Ханженково до петък, гласуването в този избирателен район вероятно няма да се състои, опасява се Калиберда. „Ако това се случи, просто ще си остана вкъщи", казва той безпомощно. 
 
Повече за събитията в Украйна четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Изказах се случайно

преди 9 години

До П.С.ЦА, бе ти много мислиш ...щом УСА са казали , че ТРЯБВА / да се потвърди легитимността на правителството /... значи ТРЯБВА. Каквито са управлявашите след преврата срещу законния президент Янукович, такива ще са и изборите т.е. нелигитимни...няма начин фашета да проведат законни избори ...справка Хитлер- НСДАП , Германия 1932-33Г.

53

пенко

преди 9 години

какви избори без кандидати-какъв президент -на коя страна -на кой народ- какво ще прави без пари ,без подкрепа на индустриалните зони-какво-ще покани американците и... ние ги поканихме и в моя град Перник унищожиха 7 завода -два можеби ,но другите-Точно когато в Югославия си потрошиха прозорците американците унищожиха завода за плоско стъкло "Кристал" и т.н. А когато се стигне до сблъсък аз ще воювам...

52

кк

преди 9 години

До Анонимен 67Колко си наивен!! По CNN отдаааавна спряха да говорят за Украйна. И ако слушаш внимателно какво говореха, ще ти заприлича на "дирижирана медия".НИщо ново под слънцето- медиите винаги са били използвани за манипилация навсякъде!

fallback