Снимка: Reuters

Русия обвини авторите на доклада на ООН за човешките права в Украйна в политическа поръчка с цел реабилитиране на прозападните временни власти в Киев, предаде Ройтерс.

В коментарите си за Крим авторите на документа, публикуван от офиса на върховния комисар на ООН за правата на човека, "надхвърлят рамките на позволеното от Устава на ООН, пряко разпореждащ на служителите от организацията строго да спазват принципа за неутралитет и безпристрастност", заяви външното министерство в Москва, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Още по темата
Ведомството изразява дълбоко съжаление във връзка с това, че докладът фактически оправдава престъпната наказателна операция в Югоизточна Украйна, премълчава за жертвите сред мирното население. Авторите правят опит да хвърлят отговорността за нарушенията на човешките права върху "проруските сили".

"Незнайно защо са забравили да споменат и за това, че Украйна спря да подава сладка вода в Крим - действие, което нарушава цял ред човешки права", изтъква министерството.

Докладът бе представен в Киев от помощника на генералния секретар на ООН за човешките права Иван Шимонович, "прочут с ангажираните си, необективни оценки на положението с човешките права в Украйна", допълва руската агенция.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase