Снимка: Reuters

Въоръжени проруски сепаратисти установиха контрол над казарма на Националната гвардия на Украйна в Донецк - един от центровете на проруския бунт в Източна Украйна, съобщи Франс прес, позовавайки се на свой репортер, намиращ се там.

В града са чути експлозии, но няма информация дали взривовете имат връзка с превземането на военната база.

Привечер въоръжени мъже, носещи отличителен знак - лентата на св. Георги, с която се кичат сепаратистите в Източна Украйна, навлезли в казармата на спецчастите на украинското МВР. Последните не оказали съпротива, твърди журналистът от Франс прес.

Няма признаци за сблъсъци, а украинските военни са напуснали базите в камиони.

"Ние контролираме базата", обяви пред Франс прес мъж с маскировъчно военно облекло.

Същевременно САЩ приветства решението на проруските сепаратисти да напуснат завзетите от тях правителствени сгради в Източна Украйна, съобщи Асошиейтед прес. Говорителят на Белия дом Джей Карни го нарече това "положително развитие".

Днес местни патрули от металургични работници принудиха проруските бунтовници да се изтеглят от обществените сгради, които те бяха окупирали в украинския град Мариупол. Този факт се смята за отстъпление на силите, установили свои опорни пунктове в Източна Украйна и противопоставящи се на временното правителство в Киев.

Според Карни прекратяването на дестабилизиращи действия, като завземането на обществени сгради, способства за намаляване на напрежението между Украйна и Русия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase