Снимка: Американската мисия в НАТО

Американското правителство публикува нови спътникови снимки, на които според него се вижда, че руски сили са продължили да бъдат близо до украинската граница през последните дни, опровергавайки руските твърдения, че те са били изтеглени, предаде Ройтерс.

Още по темата

Президентът на Владимир Путин обяви миналата сряда, че силите са преместени, но НАТО и САЩ заявиха, че не са видели признаци за руско изтегляне от границата.

Снимките от търговски спътник, които бяха публикувани от Държавния департамент и в акаунта на американската мисия в НАТО, показват това, което прилича на около 20 руски хеликоптера в Белгород, близо до украинската граница на 9 май, отбелязва Ройтерс.

Освен тях американското правителство публикува друга снимка на същия район от 26 март, също показваща хеликоптери. На по-ранна снимка от 22 март не се виждат никакви хеликоптери в района.

САЩ пуснаха спътникови снимки на руски сили близо до Украйна

Втора спътникова снимка, направена в района на Ростов на 12 май, в рамките на 75 км от границата с Украйна, показва според американското правителство група руски бронирани машини. Те са там и на по-ранна снимка от същия район с дата 23 март, посочва Ройтерс.

Когато НАТО публикува подобни спътникови снимки през април, показващи струпване на руски военни сили край границата с Украйна, руски представител оспори автентичността им, заявявайки, че са направени миналия август.

Това твърдение бе отхвърлено от представители на НАТО, които казаха, че снимките са скорошни, допълва Ройтерс.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase