Снимка: архив, Reuters
fallback

Нафтогаз Украйна трябва да внесе до 2 юни 1,66 милиарда долара предплата за доставката на руски газ през юни, заяви представителят на Газпром Сергей Куприянов, цитиран от Газпром.

По думите му Газпром е представил на Украйна предварителна сметка за доставките през юни, основавайки се на обем на доставките от 114 милиона кубични метра в денонощие.

Oще по темата
Като се вземат предвид почивните дни, Нафтогаз Украйна трябва да плати тази сметка до 2 юни и от 3 юни компанията ще получава газ, който да доставя на украинските си потребители само в обеми, които са платени, подчерта Сергей Куприянов.

Така общо Нафтогаз трябва да внесе през юни 3,42 милиарда кубични метра руски газ. Цената на газа за Украйна е 485,5 долара за 1000 кубични метра.

Куприянов отбеляза също така, че непогасеният дълг на Нафтогаз за руски газ в момента възлиза на 3,508 милиарда долара и затова не може да има съмнения, че това е "достатъчно значителна и обективна причина за прилагане на съответстващите по договора положения за предплата", допълва ИТАР-ТАСС.

Киев протестира срещу решението на Русия да спре намаленията, които й бе дала, но отмени след свалянето на президента Виктор Янукович и идването на власт на новите проевропейски власти, отбелязва АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

анонимен

преди 10 години

Браво на Газпром, стига отстъпки на тяхната "братска" Украйна, сега Киевската хунта да вземат парите на ***-престъпник Тимошенко дето забогатя от откраднатия руски газ и да си платят на Газпром

128

Анонимен

преди 10 години

Бе много *** тука....Ако ние имахме газ и го продавахме на Унгария и Австрия, по тръба дето минава през Сърбия и сърбето точат и не плащат, ние нямаше ли да врътнем крана?Или щяхте да давате джабе на съседите?

127

Стамболов

преди 10 години

Продължавайте да ги величаете!!

fallback