Чък Хейгъл. Снимка: архив, Reuters

Съединените щати не са в състояние на война с Русия, но я смятат за противник в контекста на ситуацията в Украйна, заяви в интервю за Ей Би Си американският министър на отбраната Чък Хейгъл, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Още по темата

„Русия продължава да се изолира заради ползи в краткосрочна  перспектива. Руснаците може би смятат, че по някакъв начин печелят, но в света не става въпрос само за краткосрочна перспектива", подчерта ръководителят на Пентагона.

Той каза също така, че по сведения на Съединените щати руските войски не са били изтеглени от границата с Украйна.

От своя страна в интервю за телевизия Фюжън директорът на ЦРУ Джон Бренън определи Русия като "голяма държава, ползваща се с огромно влияние, особено в своя район на света". Той каза това в отговор на въпрос на водещия дали смята Русия за враг на САЩ. Части от интервюто бяха излъчени днес. Пълното интервю ще бъде показано на 13 май, посочва БТА.

Не трябва да се влиза във война с Русия, посочи от своя страна френският министър на външните работи Лоран Фабиюс в интервю за американския в. "Вашингтон пост", цитирано от Франс прес.

Дипломат номер едно на Париж обаче предупреди, че не може да се приеме анексиране на части от Украйна или пък контролиране или нахлуване в Украйна.

Запитан относно нови санкции срещу Москва, Фабиюс посочи, че това зависи от украинските президентски избори. Ако се предприемат действия, за да се направи този вот невъзможен или да му се отнеме легитимността, то тогава санкциите трябва да бъдат затегнати.

Най-интересното е обаче, че руският президент Владимир Путин призова за отлагане на референдума в източната част на Украйна, посочи Фабиюс. Някак си той приема президентските избори, които трябва да се състоят на 25 май в Украйна, добави министърът. Фабиюс е в на посещение в САЩ до вторник, като първо е в Чикаго, а после във Вашингтон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase