Снимка: Архив Reuters

Задържаните снощи от проруски сепаратисти в Донецк сътрудници на Червения кръст са освободени, съобщи за ИТАР-ТАСС по телефона говорителят на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) за Европа и Централна Азия Давид-Пиер Марке. 

Заложниците са били задържани в продължение на седем часа, а един от тях е бил жестоко пребит , предаде ДПА, позовавайки се на местната представителка на хуманитарната организация Ирина Царюк.

Говорител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, която организира утре референдум за отделянето си от Киев, съобщи, че сътрудниците на Червения кръст били задържани снощи по подозрение в шпионаж. Той не уточни естеството на обвиненията и къде са били затворени задържаните.

Според местния сайт "Новости Донбаса" централата на хуманитарната организация в центъра на Донецк е била нападната снощи от неизвестни лица, които отвели седем души - трима доброволци от Киев, един французин и трима жители на града.

Сайтът твърди, че те са били задържани в сградата на местната администрация, окупирана от проруските сепаратисти.

"Новости Донбаса" отбелязва, че похитителите отнесли също така много медикаменти от офиса в Донецк. В сайта на Червения кръст е посочено, че лекарствата били доставени на 7 май на ръководителя на офиса за раздаване в региона, където през последните дни се водят тежки сражения между проруските сепаратисти и украинските сили за сигурност.

 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase