Снимка: БТА
fallback

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд определят като незаконен референдума, подготвян в Източна Украйна. Това гласи съвместна декларация на двамата ръководители,  цитирана от АФП и Ройтерс.

Те посочват, че ще има "съответни последици" за Москва в случай на провал на президентските избори на 25 май.

"Готови сме да приемем допълнителни санкции срещу Русия", ако изборите на 25 май се провалят, изтъкна Меркел пред журналисти след неофициална среща с Оланд.

"Ако няма международно признати президентски избори, това неизбежно ще доведе до по-нататъшна дестабилизация на страната. Германия и Франция са единодушни, че в такъв случай ще има съответни последици, както беше заявено на Европейския съвет на 6 март 2014 година", се посочва в декларацията.

Това е ясно предупреждение за трети етап санкции, по-специално икономически санкции срещу Русия, за което се споразумяха европейските ръководители на 6 март, отбелязва Ройтерс.

В същото време Германия и Франция призовават всички страни да започнат да разоръжават нередовните войски под наблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) най-късно до 15 май.

Освен това те призовават Русия да намали "видимо" войските си на украинската граница.

Киев трябва да се въздържа да провежда офанзивни акции преди изборите, посочват Меркел и Оланд в декларацията.

Според Меркел, цитирана от АП, руският президент Владимир Путин трябва да отправи повече сигнали за деескалация", за да помогне за успокояване на обстановката в Украйна и да бъде възможно произвеждането на президентските избори на 25 май.

Тя изрази надежда да започне национален диалог в Украйна идната седмица, ако е възможно, без обаче да уточнява кой трябва да участва в него.

Френският президент от своя страна отново подчерта необходимостта да се произведат президентски избори в Украйна.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

234

Хари

преди 9 години

Кой ви пита, палячовци! Хората висяха по 5-6 часа на километрични опашки, за да си изразят волята, дори и куршумите на любимата ви хунта не ги спряха, а вие от луксозните си кабинети искате да им диктувате своята! Диктатори! И то кървави. Погледнете си добре ръцете - на тях има кръв от Одеса, от Мариупол, от Киев, от Краматорск и от Славянск.

233

bg

преди 9 години

Evreiskite sataninski spermi v USA,Anglia,Francia,Germania I Izrael ve4e sa objavili shibanite izbori na 25-ti mai za 4estni I demokrati4ni.

232

Макарона удушвач

преди 9 години

Дърта кофа....,зоо хиляди германци работят в германия за износа в Русия,Германски и западни фирми имат бизнес за милиарди в Русия само на Германия са 20 милиарда евро.Щяла да налага санкций това е плюене нагоре във въздуха.Безсилие срещу събуждаща се Русия.Тази е в основата и на причината за бедноста на българите въобще.

fallback