Снимка: архив, Reuters
fallback

Украинските сили завзеха контролираното от бунтовници кметство на град Мариупол снощи, прогонвайки проруските активисти, но по-късно се изтеглиха, без да предприемат никакъв опит да задържат сградата, казаха днес очевидци, цитирани от Ройтерс.

Украинската телевизия Канал 5 съобщи по-рано, че Националната гвардия е завзела административния център в Мариупол - предимно рускоговорящ град с половинмилионно население и ключова част от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), която ще произведе референдум за независимост в края на седмицата.

Oще по темата

Но очевидци заявиха, че войниците си тръгнали, след като изпотрошили мебелите и офис оборудването. Миризма на сълзотворен газ се носела вътре в сградата, която до голяма степен е била празна сутринта, с изключение на активисти с противогази, които разчиствали останките.

"Изпратили са ги от Лвов", западния украински град, който е бастион на украинския език и култура, каза за Ройтерс очевидец, който бил в сградата. "Нямаше стрелба. Просто ни казаха, че искат да излезем и това беше всичко".

На сутринта проруски активисти вдигаха наново барикади пред сградата, над която се вееха сепаратистки знамена, а от високоговорители звучаха патриотични песни.

Това е поне втора подобна краткотрайна смяна на контрола - прокиевски радикали извършиха среднощен набег на 24 април, принуждавайки проруските активисти да излязат, но само за ден, отбелязва Ройтерс.

Позовавайки се на украинския сайт 0629.com.ua, ДПА също съобщава за повторната окупация на сградата след изтеглянето на войниците. Украинският флаг, който бил издигнат от милицията, бил свален и само след три часа бил заменен от този на ДНР.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 9 години

"Турчинов посочи, че целта на провокациите е да се свали властта в Киев" ха ха и КОЯ ВЛАСТ , че нещо не се сещам тази която те свалиха ли с кръв и се самопровъзгласиха след преврата по - големи смешници не съм виждала от тези .Дали изобщо се чуват какво говорят ? Не знам от коя психиатрия ги изпуснаха

14

Анонимен

преди 9 години

Румене, в Одеса влязоха 1500...

13

rumen221

преди 9 години

Обикновен фашизъм1. В Одеса влязаха 500 въоръжени есесовци-майдановци от SS батальона Киев-1 (чернодрешковци), които тероризират и грабят местното православно население 2. Славянск се атакува от нови 500 въоръжени есесовци-майдановци от SS батальона Киев-2 3. Фашистки танкове с десант от 500 въоръжени есесовци-майдановци от SS батальона Киев-3, избиват местното население в Мариупол 4. Нови 1 000 фашистки доброволци се тренират от ЦРУ инструктори да убиват ефикасно- Какви преговори? Нали властта им в Киев трябваше да ги разоръжи?!?

fallback