Държавният секретар на САЩ Джон Кери и първият европейски дипломат Катрин Ащън. Снимка: архив, Reuters
fallback

САЩ и ЕС се опитват да постигнат дипломатическо решение на кризата в Украйна, се подчертава в изявление на пресслужбата на Белия дом, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Съобщението беше направено след среща между първия европейски дипломат Катрин Ащън и съветничката на президента на САЩ Барак Обама за националната сигурност Сюзън Райс. На срещата за кратко се е появил и самият Обама, съобщиха от Белия дом.

Двете страни отново са потвърдили, че са решени да постигнат напредък в преговорите с Иран и в разрешаването на украинската криза. Обама, Райс и Ащън са подчертали, че САЩ и ЕС са решени да подкрепят украинското правителство и да търсят начин за решаване на кризата по мирен път.

Oще по темата

От гледна точка на Вашингтон и Брюксел Русия трябва да изпълни поетите в Женева задължения, включващи използването на своето влияние сред въоръжените украински сепаратисти. ЕС и САЩ смятат, че Русия трябва да помогне за разоръжаването им и включването им в мирния политически процес. Двете страни в преговорите са били на едно мнение и за необходимостта от  предсрочни президентски избори в Украйна на 25 май.

Ащън се е съгласила с Обама и Райс и за необходимостта на Русия да бъдат наложени нови санкции, ако САЩ и ЕС сметнат, че Москва продължава с опитите си да дестабилизира Украйна.

По въпроса за Иран САЩ и ЕС се придържат към общото становище, че всякакво решение на иранския ядрен проблем трябва да гарантира, че ядрената програма на Техеран ще има чисто мирни цели.

В същото време помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че САЩ ще въведат санкции срещу цели сектори от руската икономика, ако Москва признае резултатите от  предстоящите референдуми в Донецк и Луганск и вкара свои войски в тези региони. Тя обвини Русия, че оказва и материална подкрепа с пари и оръжие на противниците на киевските власти, както и в координиране на действията им и изпращане на руски агенти в конфликтните региони. Тя не показа нито едно доказателство за твърденията си, отбелязва ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

БГ

преди 9 години

Ами дипломатическото решение е да се проведе референдум кой какво иска. Не да се забранява това и да се изпращат военни срещу тези хора, искащи самоопределяне ! То май ЕС и САЩ само приказват а иначе въоръжават и подкрепят терористите в Киев да потушат желанието на източните области за референдум.

95

Zohan

преди 9 години

Нищо ново в стратегията на САЩ- финансирай война и проповядвай мир и дипломатически изход от кризи.

94

Мишо

преди 9 години

В интеренет има петиция за признаване на Десен Сектор в Украйна за терористична организация. https://secure.avaaz.org/ru/petition/Sovet_Bezopasnosti_OON_Ostanovit_fashizm_na_Ukraine/

fallback