Снимка: Reuters

Президентът на Украйна Олександър Турчинов подписа указ за започване на частична мобилизация в страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Според съобщението в сайта на президентството мобилизацията трябва да се проведе в продължение на 45 дни след встъпването в сила на указа.

В документа се подчертава, че мобилизацията ще се осъществява на територията на всички  административно-териториални единици на Украйна.

Неотдавна бе съобщено, че в Украйна се възстановява донаборната военна служба заради изострянето на напрежението в югоизточните части на страната. Мобилизацията важи за мъже на възраст между 18 и 25 години, които нямат право на освобождаване или отсрочка от явяване на срочна военна служба.

Малко по-рано през деня председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, швейцарският външен министър Дидие Буркхалтер, призова във Виена за прекратяване на огъня в Украйна заради президентските избори на 25 май, предаде Франс прес.

"Нуждаем се от прекратяване на огъня за изборите",  подчерта Букхалтер, който днес разговаря относно Украйна с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, след като той разговаря във Виена с министрите на външните работи на Русия и Украйна.

Букхалтер призова и за нови разговори в Женева относно украинската криза.Утре той е посети Москва, за да обсъди ситуацията в Украйна с Владимир Путин и Сергей Лавров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase