Снимка: БТА
fallback

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала. Той призна, че само допреди седмица е смятал, че руските войски ще влязат в съседната държава. Според генерал Брийдлав, Москва вече може да постигне целите си в Украйна с други средства.

От дни Славянск е обсаден от украинската армия. Всеки ден се водят ожесточени сражения, но голяма част от града продължава да е в ръцете на сепаратистите.

Oще по темата

"Срещу нас се води война. На наша територия. Ние сме с вързани ръце, защото навсякъде около нас има мирно население. Някои ни подкрепят, други  – не. Някои са “За” руския език, други са против. Но, не това е важното. Украинските войници не могат да стрелят по цивилни. Нашите врагове се крият зад тях и стрелят по нас. И това е големият проблем. Ето например, тази гора, от която те стрелят, но зад нея има къщи, къщи на мирното население. А от тези къщи стреляха цяла нощ", коментира Арсен Аваков, министър на вътрешните работи на Украйна:

По думите му сепаратистите са дали повече жертви при вчерашните сражения край Славянск. Арсен Аваков съобщи за най-малко 30 загинали отцепници. Един от лидерите на групите за самоотбрана призна, че са претърпели поражение. Пред Риа новости Игор Стрелков заяви, че са готови да умрат, но не и дадат Славянск на управляващите в Киев.

Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой изключи военна намеса на Евросъюза за справяне с кризата в Украйна. Според него Европейският съюз е длъжен да използва други инструменти. Трябва да помогнем на страната в политическо и икономическо отношения за създаването на нови институции, каза още Ромпой и добави, че Украйна е станала жертва на кампания за дестабилизация, предприета от външни елементи.

Британският външен министър Уилям Хейг обвини Русия, че се опитва да наруши планираните за 25-и май президентски избори в Украйна. Ако не се състоят изборите, страната ще затъне в хаос с риск от гражданска война, заяви от своя страна френският президент Франсоа Оланд.

ЕС трябва да заеме единна позиция спрямо Русия, смята германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ИТАР-ТАСС. Това мнение Меркел изказа на пресконференция с гостуващия й президент на Кипър Никос Анастасиадис. "Важно е всички страни членки на ЕС да се обърнат към Русия с еднакво послание", подчерта Меркел.

В тази връзка тя обърна внимание на факта, че например отделни страни от ЕС зависят в различна степен от износа на газ от Русия. Но тя добави, че въпреки този факт ЕС остава дееспособен. Меркел посочи, че ще е жалко ако руският президент Владимир Путин участва във военен парад в Крим на 9 май, когато е денят на победата, предаде Франс прес.

Според руски медии Путин ще посети за първи път Крим след присъединяването на полуострова, за да присъства на военен парад на 9 май. "Мисля, че ще е жалко, че такъв ден ще бъде използван в такъв контекст на напрежение, за да се организира парад", каза Меркел.

Още икономически и политически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

Анонимен

преди 9 години

До ДаниОтговори ми, умнико, от какво страда България от Русия? По "татово" време хладилниците ни бяха пълни, имахме пари и на страна, всяка година ходихме на море за по цял МЕСЕЦ. Сега България гледа да бяга далече от Русия, и какво? Ти кога си ходил на море за повече от седмица?Плюс - какво стана със селското ни стопанство? А промишлеността? Цената на газта ще стане по-евтина като избягаме от Русия ли? Да бе, да. Чакай и ще видиш. ***!

110

истината:

преди 9 години

Запада и САЩ , отдавна са им хванали цаката на *** .КОМУНИСТ , СОЦИАЛИСТ----това се продава винаги за пари!!ГОРБИ , ПРОДАДЕ ЦЕЛА ИЗТ.ЕВРОПА .ЗА ОСТАНАХА САМО БИВШИТЕ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ!!путин , явно се отказа от Украйна вече....ИНАЧЕ БИЗНЕСА МУ СЪС ЗАПАДА ,..... ЗАГИВАШЕ!Някой следи ли кво става с рублата бе , ***...ха,ха,хааааааааа....или само си лаете във форума!ПРЕДИЗБОРНО ...ХА,ХА,ХА,ХААААААААААА.....

109

Анонимен

преди 9 години

Нато са изнежени само могат да гледат как НЕПОБЕДИМАТА РУСКА АРМИЯ ЖЪНЕ ПОБЕДИ

fallback