Снимка: Reuters

Трябва да се вземат незабавни международни мерки за оказване на натиск върху Киев, за да "спре престъпната линия", заяви пред ИТАР-ТАСС Григорий Карасин, заместник на руския външен министър Сергей Лавров.

"Смятаме, че са необходими незабавни международни мерки за въздействие върху киевската власт, за да се сложи край на престъпната линия", подчерта Карасин.

Още по темата
"Към това са насочени всички наши усилия. И президентът на Русия Владимир Путин, и руският министър на външните работи са в постоянен контакт със своите международни партньори, обсъждат трагедиите, които се случват на украинска земя, и мислят как да се справят с тази сложна ситуация, при която киевските власти се отнасят некомпетентно и безотговорно към ситуацията в собствената си страна", добави той.

"Нашите усилия ще продължат", увери Карасин, като добави, че приоритет ще бъде изпълнението на вече постигнатите договорености. "Досега не е изпълнена нито една от тях, особено отказът от използване на сила в собствената страна".

Според руския представител това се отнася преди всичко до споразуменията от 21 февруари и Женевските договорености от 17 април, които според Москва Киев не изпълнява. Русия е възмутена от "силовите наказателни действия в югоизточната част на Украйна. Абсолютно безнаказано действат националрадикалите в южната част", подчерта той.

"Трагедията в Одеса, където загинаха десетки млади хора, потресе целия свят. Ние скърбим за това. Изразяваме съболезнования на семействата на загиналите в Одеса, Славянск и Краматорск", заяви Карасин.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase