Владимир Лукин с наблюдателите. Снимка БТА

Наблюдателите от ОССЕ, които бяха освободени в Славянск, пристигнаха в Донецк с посредничеството на Владимир Лукин, специалния пратеник на руския президент, предаде ИТАР-ТАСС.

"Всички пристигнаха в Донецк, чувстват се добре. Благодарим на представителите на Съвета на Европа за оказаната помощ", заяви сътрудник на Лукин. Той добави, че специалният пратеник на президента Владимир Путин няма други задачи освен освобождаването на наблюдателите. По-рано беше съобщено, че освободените наблюдатели не могат да преминат контролно-пропускателен пункт заради местно бойно стълкновение.

Още по темата

Швейцарският президент Дидие Буркхалтер, който е председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, благодари на всички страни, участвали в освобождаването на седемте задържани в Славянск военни наблюдатели на ОССЕ. В същото време Буркхалтер изрази опасения, че "ситуацията в източната и южната част на Украйна може да се влоши рязко". 

"Необходимо е да се предприемат съвместни усилия за прекратяване на ескалацията на конфликта и в търсене на път за започване на диалог", отбеляза той.

Председателят на ОССЕ потвърди готовността си за контакти на високо равнище, с които да се придаде нов импулс на процеса на реализиране на постигнатите в Женева договорености и да се обсъдят мерки за избягване на ескалацията. "В тази крайно напрегната ситуация е много важно всички страни да действат отговорно, да проявяват максимална сдържаност, да се въздържат от насилие и да търсят пътища за уреждане на конфликта чрез диалог", подчерта той. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase