Снимка: БТА

Поддръжниците на федерализацията на Украйна днес напуснаха заетите от тях сгради на кметството в Луганск и на областната телевизия и радио, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на украинския Пети телевизионен канал.

По-рано днес противниците на властите в Киев напуснаха и сградата на прокуратурата. В момента те продължават да окупират сградата на областната администрация, Украинската служба за сигурност и административния съд.
Украинското вътрешно министерство съобщи, че е успяло да убеди сепаратистите да напуснат днес две сгради в Луганск, предаде Ройтерс.

Още по темата
В същото време около 40 неизвестни лица са заели сградата на изпълнителния комитет в Стаханов, в Луганска област. Те са влезли в сградата със съгласието на кмета Юри Борисов, като не са предявявали искания. В Стаханов се появиха барикади още на 27 април. ИТАР-ТАСС съобщава, че местните жители са били принудени да предприемат тази стъпка, за да се защитят от действията на местните власти и радикалите от "Десния сектор".

Поддръжниците на федерализацията строят барикади около телевизионния център в Донецк, който предава от няколко дни четири руски телевизионни канала. "За да може това да продължава и хората да получават достоверна информация, трябва да се пази телевизията в Донецк", заяви Юрий Литовец, представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Противниците на киевските власти заеха сградата на телевизионния център на 27 април и подновиха прекъснатото излъчване на руските телевизионни канали. Обстановката в Донецк остава спокойна и не се строят други барикади. В областната прокуратура както и преди има поддръжници на федерализацията, добави Литовец.

Проруските сепаратисти са завзели и контролния център на донецките железници в град Ясинувата в Източна Украйна. Движението на влаковете е почти спряно, след като бунтовниците са прекъснали електричеството, съобщи говорител на донецките железници, цитиран от Ройтерс.

Чужденци участват в "наказателната операция" на централната власт, започната рано сутринта в източноукраинския град Донецк, съобщиха местните "сили за самоотбрана", цитирани от ИТАР-ТАСС. Данните от прехващането на радиокомуникации показват, че по различни канали противниците им разговарят на английски.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва настоява да се разследва информацията, че частната американска военна компания "Грейстоун" участва в конфликта в Украйна. В района е открит склад с американски оръжия, а при редица инциденти са били забелязани чужденци, спомена министър Лавров.

Представител на "силите за самоотбрана" на Славянск заяви, че централните власти са предприели "пълно прочистване" на града с участието на авиация и бронирана техника. Свалени са два украински хеликоптера, един е повреден. До момента е известно за трима загинали - двама военнослужещи и представител на "силите за самоотбрана".

Преди зазоряване журналисти на Ройтерс в Славянск, най-тежко укрепеният бастион на проруските сепаратисти в Източна Украйна, са чули стрелба и са видели хеликоптер да открива огън. Десет часа по-късно градът е притихнал. Магазините са затворени, а въоръжените сепаратисти контролират повечето улици. Напредващите украински сили са заели позиции близко до предградията, съобщават репортерите на Ройтерс. На площада пред общината в Славянск се събраха около 100 души. Те призоваха руския президент Владимир Путин да изпрати войски в тяхна подкрепа.

Украинската служба за сигурност заяви, че умелото използване на преносими зенитно-ракетни комплекси от страна на сепаратистите доказва, че в района действат "обучени, високо квалифицирани чужди военни специалисти". Те не може да са "местни граждани, както казва руското правителство, въоръжени само с пушки, взети от ловни магазини".

Сепаратистите заявяват, че имат преимущество. Според тях събитията не се развиват според желанията на централната власт, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase