Снимка: архив, Reuters

Международният валутен фонд ще преразгледа помощта си за Украйна, ако Киев загуби източната част на страната, обхваната от проруски бунт, предаде Франс прес. МВФ обеща 17 милиарда долара за Украйна.

"Ако централното правителство изгуби действителния контрол над Изтока (на Украйна), то програмата ще бъде преразгледана", предупреждава МВФ.

Още по темата
Украйна изгуби през март Крим и мобилизира войските си срещу сепаратистките движения в източната част на страната, по-специално в Донецк, промишления бял дроб на страната.

"Конфликтът в района може да отслаби бюджетните приходи и да нанесе големи щети на перспективите за инвестиции", посочва Фондът.

Според МВФ източните украински области - Донецк, Луганск и Харков, съставляват 21 процента от БВП на страната и около 30 процента от производството й.

В случай на ескалация в района, МВФ смята, че ще е необходимо да се увеличи финансовата помощ за страната.

Сумата от 17 милиарда долара МВФ отпуска на Украйна в замяна на драконовски икономически мерки. Тези пари Киев ще получи за две години и те се вписват в глобален план за подкрепа на стойност 27 милиарда долара, в който участват и Европа, и Световната банка.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase