Снимка: Reuters

Водеща тема за италианските издания е канонизирането за светци на двама папи - Йоан Двадесет и трети и Йоан Павел Втори, извършено вчера във Ватикана, пише БТА.

Новите светци са двама храбри мъже, които дадоха на хората радост и надежда и помогнаха на църквата да е в крак с времето, пише италианският в. "Кориере дела сера", цитирайки думите на папа Франциск, изречени по време на канонизирането.

Сред главните действащи лица на церемонията беше Флорибет Мора Диас, жената от Коста Рика, благодарение на която папа Йоан Павел Втори стана светец. Жената се излекувала от аневризъм, докато гледала по телевизията церемонията по обявяването на Йоан Павел Втори за блажен, и това беше възприето за чудото, което проправи пътя на полския папа към статута на светец, посочва "Кориере дела сера".

Прокламирането на двама папи за светци беше всъщност исторически момент за четирима папи, обобщава в. "Република", визирайки че главни действащи лица вчера са били и папа Франциск и папа Бенедикт Шестнайсети. Изданието посочва, че на церемонията е присъствал и президентът на Зимбабве Робърт Мугабе, който заради нарушения на правата на човека и изборни измами има забрана за влизане в ЕС, но Латеранските договори между Италия и Светия престол задължават Рим да допуска на територията си всеки, които се е отправил към Ватикана.

Вчерашната двойна канонизация беше и церемония на ново поколение монахини и кардинали, допълва вестникът, визирайки, че много монахини и кардинали, присъствали на събитието, са го документирали с камери на смартфони и са си правили селфита.

Добрият утешител и човекът, който разруши стената между Изтока и Запада, вече са светци, пише в. "Стампа", обобщавайки дейността на Аджело Ронкали, станал папа Йоан Двадесет и трети, и на Карол Войтила, станал папа Йоан Павел Втори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase