Тони Блеър. Снимка: архив, Reuters
fallback

Западът трябва да остави настрана различията си с Русия и Китай, за да се фокусира върху все по-голямата заплаха от радикалния ислям, заяви Тони Блеър, цитиран от Асошиейтед прес.

Бившият премиер на Великобритания каза в реч в Лондон, че справянето с "радикализираната и политизирана идея за исляма" трябва да заеме водещо място в глобалния политически дневен ред.

Той посочи, че мнозина на Запад изглежда нямат желание да се изправят срещу сила, която "подкопава възможността за мирно съжителство в една епоха на глобализация".

Блеър, който бе премиер на Великобритания между 1997 г. и 2007 г., сега е пратеник за Близкия изток на квартета за този регион - ООН, ЕС, САЩ и Русия.

"Каквито и да са различията ни, ние трябва да сме готови да протегнем ръка и да сътрудничим с Изтока и по-специално с Русия и Китай", за да се борим с ислямския екстремизъм, каза той.

Бившият премиер призна, че инвазиите в Ирак и Афганистан са подкопали готовността на Запада да се намесва в Близкия изток, но призова Запада да се ангажира с региона.

Според Блеър "бъдещето на региона зависи от съдбата на Египет". Той защити преврата, с който бе свален от власт миналата година Мохамед Морси, посочвайки, че "правителството на "Мюсюлманските братя" бе не просто едно лошо правителство. То систематично превземаше традициите и институциите на страната".

По думите на Блеър протестът, довел до падането на Морси, "не бе обикновен протест. Той бе абсолютно необходимото спасение на една страна. Трябва да подкрепим новото правителство и да помогнем", заяви той.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

d

преди 10 години

aa dobro ytro gn blear sega li se sabydihte kogato polowin angliq i holandiq se napalniha s djamii

29

Анонимен

преди 10 години

До Анонименможе ли да спрат и гадните банки кредити мобилни крадливи оператори и вси4ката останала крадлива ***

28

Анонимен

преди 10 години

Когато са на власт ,нищо не казват ,а сега са в опозиция ,лаят като кучета.Турция ако влезне в ЕСще е най-голямата грешка

fallback