Нападнатият пункт. Снимка: Reuters

Провокацията от тази нощ в източния украински град Славянск свидетелства за нежеланието на властите в Киев да разоръжат националистите и екстремистите, заяви днес външното министерство в Москва, предаде ИТАР-ТАСС.

В съобщение, поместено на уебсайта на ведомството, се казва, че в нощта срещу 20 април е било нарушено великденското примирие и след нападение на бойци от украинския "Десен сектор" са загинали невинни граждани.

Още по темата
"Руската страна е възмутена от тази провокация, която свидетелства за нежеланието на киевските власти да обуздаят и разоръжат националистите и екстремистите", пише в документа.
 
ИТАР-ТАСС цитира неназован източник от руското външно министерство, според когото Русия настоява украинската страна да изпълнява ангажиментите си за деескалация на напрежението в Югоизточна Украйна, поети на срещата в Женева на 17 април.

По-рано днес руският тв канал "Россия 24" съобщи, че трима жители на Славянск са били застреляни при нападение на неизвестни лица срещу контролен пункт край града. Според телевизията притеклите се на помощ местни "сили за самоотбрана" убили двама от нападателите, а в колите им открили отличителни знаци на "Десния сектор" и голямо количество оръжие, припомня БТА.
 
Ройтерс цитира съобщение на украинското вътрешно министерство, в което се посочва, че един човек е убит и трима други имат огнестрелни рани в инцидент между "две групи цивилни" в Славянск. Репортер на агенцията е видял на мястото две мъртви тела в камионетка. Боец от сепаратистите казал пред Ройтерс, че броят на убитите е по-голям. По думите му нападателите - крайни украински националисти, застреляли един сепаратист веднага след пристигането си с коли до контролния пункт и после още двама в започналата престрелка.

Междувременно украинската националистическа организация "Десен сектор" отрече негови членове да са участвали в престрелката тази нощ в Славянск, в която загинаха трима души, предаде Ройтерс.

"Това е богохулна провокация на Русия. Богохулна, защото е станала в свещена за християните нощ - навечерието на Възкресение. Със сигурност е извършена от руските специални части", каза пред агенцията говорителят на "Десния сектор" Артьом Скоропадски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase