Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил. Снимка: Reuters

Руският враг, който извърши агресия в Украйна, е обречен на провал, заяви православният патриарх на Киев Филарет, цитиран от Франс прес и БТА.

"Страната, която ни гарантираше териториалната цялост, извърши агресия. Бог не може да бъде на страната на злото, по тази причина врагът на украинския народ е обречен на провал", каза патриарх Филарет във Великденското си послание.

Още по темата

Той изрази увереност, че "Господ ще ни помогне да възкресим Украйна" по примера на Христос, "който възкръсна и победи злото".

Нека се молим никой да не може да унищожи "Свещената Русия" призова пък патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, цитиран от Франс прес.

По време на Великденската литургия в катедралния храм "Христос Спасител" в руската столица главата на Руската
православна църква подчерта, че всички опити да бъде отнета Украйна на Русия в миналото са се проваляли.

Патриарх Кирил посочи, че "в политически план Украйна е чужда страна, но духовно и исторически не е такава. Ние сме един народ пред Бог, ние имаме една и съща православна вяра, каквото и да мислят онези, които казват, че украинският народ има и други религии".

Православните в Украйна, които са близо 84 процента от населението, са поделени между Московската патриаршия и
Киевската, към която се числят няколко милиона вярващи.

В страната има и Гръко-католическа църква, която спазва православните ритуали, но е подчинена на Ватикана. Тя е обвинявана от Русия, че инструмент за разпространение на католицизма.

В началото на месеца представител на Московската патриаршия осъди, по думите му, "новия кръстоносен поход срещу православието". Украинската криза намалява възможността за среща между руския патриарх Кирил и папа Франциск, каза митрополит Иларион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase