Снимка: Reuters

В Ерусалим в храма на Гроба Господен бе извършен кулминационният ритуал, традиционно предшестващ Великден - запалването на Благодатния огън, предаде БНР.

Всяка година на Велика събота той слиза от небето след молитвите на десетките хиляди поклонници, след което духовенството в Ерусалим го предава на хората.

От свещ на свещ вярващите предават пламъка един на друг в храма и извън него. Подготовката за това тържествено събитие е дълга и трудна. За да се изключи напълно човешко вмешателство, в храма по-рано загасват всички свещи и лампи. Параклисът се проверява за средства за запалване. След това там се слага незапалена лампа с масло.

Благодатният огън символизира неръкотворната светлина на Христовото възкресение, за която е говорил още апостол Петър. Смята се за светиня, а неговата поява в навечерието на православната Пасха е чудо.
 

Коментари Напиши коментар

42

american boy

преди 9 години

Христос Возкресе братя! Нека комунистите атеисти от коментарите на днес.бг имат уважение към православните християни поне днес и да ни спестят коментарите си.

41

аз

преди 9 години

До Suisseбих се съгласил с теб ама все пак и да сме реалисти,комунизма беше наложен нямахме избор благодарение на Борис който си е австрийско потомче,а Хитлер знаем също така,че войната е ясно за кой сме,друго ние сме били държавица изрязана изкрадена и продадена и най вече след 500 робство,даже сме нямали кой да сложим на трона,че сме извикали гладните Кобурги,ок от 45 до 60 мръсен комунизъм ама после какво,малка Бг има земеделие,тежка,лека транспортна и какво ли не промишленост така,че тихо

40

az

преди 9 години

Вярвам в силата не си го обяснявам не ходя на църква от няколко години взимам огънчето и го разнасям по някакви села и манастири правя го заради хората виждам какво е за тях,тъпо ми е само,че най вероятно тази вяра се използва за манипулация и внушава смиреност да бъдем роби а робите нямат собственост и права,виждам и в България хората как обедняват и си губят собственоста и парите си а уж има права нали е демокрация,но нямат тъпчат ги а те вярват... тъжно е време е за промяна загиваме си ...