Снимка: архив, Reuters
fallback

До 15 се увеличи броят на загиналите под лавината, паднала вчера в подножието на хималайския връх Еверест върху група близо 25 непалски планински водачи, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на китайската агенция Синхуа.

Продължава издирването на изчезналите под снежно-ледената маса. По данни на сдружението на алпинистите в Непал този инцидент е взел най-много жертви наведнъж за цялата история на експедициите по изкачването на най-високия връх на земята.

Oще по темата

В момента на падането на лавината вчера рано сутринта шерпите са прекосявали ледника Хумбу, пренасяйки оборудване за лагер за алпинисти. При това първо изчакване за сезона планинските водачи са имали задача да подсигурят маршрута и най-вече да подсилят въжетата в района на Саут кол (Южното седло) на височина около 8000 метра - превала между Еверест и Лхоце.

По-рано днес АФП и АП съобщиха, че издирвателно-спасителните са открили засега само 13 тела на загинали шерпи. Спасените оцелели са седмина, а издирването на изчезналите - трима или четирима по различни данни - продължава. Представител на непалското министерство на туризма каза днес, че шансовете за намирането на още оцелели са нищожни, защото хората са затрупани от 24 часа.

Един от оцелелите, 22-годишният Дава Таши Шерпа, разказа от болницата в Катманду, че огромен леден блок изведнъж се е стоварил отгоре им и хората не са могли да избягат. Младежът имал късмет, че е бил затрупан само до шията и успявал да диша, докато пристигне помощ. По думите на лекари пациентът е получил хипотермия и множество фрактури по тялото, предаде АФП.

Ройтерс цитира думите на 17-годишният Финджум Шерпа в будистки манастир в Катманду, докато очаквал тялото на своя загинал чичо Тенджи Шерпа. "Той беше единственият, която изхранваше семейството", казва юношата и споделя ужаса си, че сега няма кой да се грижи за тях.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 10 години

До 15,Тия водачи които величаеш преди няколко месеца са нападнали с ножове група туристи които са катерили Еверест по нов маршрут. Искачването струва 100на хиляди долара, вече е нацяло организирано от фирми и тия водачи се изхранват с това. Така че по леко с пионерскя оптимизъм, и там вече всичко е за пари. :)

10

Анонимен

преди 10 години

На мен никога няма да ми си случи да видя Еверест и той ще си остане "кристалната мечта на детството ми". Затова пък съм изчел тонове литература и съм разглеждал районадесетки пъти по Google Earth и го познавам много добре. Безкрайно се възхищавам на шерпите - безмълвни труженици на една смъртно опасна работа. Затова - чест и почитание към делото на загиналите! Нека тяхната Богиня-майка приеме в своя свят на безмълвна хармония душите им! Ом мани...

9

Баш алпинист Ф.С.В

преди 10 години

колко пъти да казвам да баламурниците че Еверест не е някаво хълмче на село - ама на !! - целият връх е отрупан с трупове при последното ми изкачване -замърсявате природата ))

fallback