Снимка: архив, Reuters

Дори Европейският парламент да вземе решение за прекратяване на проекта "Южен поток", това няма да се отрази на осъществяването му, заяви днес пред журналисти енергийният министър на Русия Александър Новак, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Реализирането на проекта протича според предвиденото в международните спогодби, затова не може да бъде спрян", добави министърът.

Още по темата
Министерството на енергетиката в Москва продължава консултациите с представители на Европейската комисия, посочи Новак.

Вчера Европейският парламент призова газопроводът Южен поток да не бъде изграждан, както и да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС. Евродепутатите се произнесоха по този въпрос с гласуването на резолюция на последното пленарно заседание за своя мандат.

Икономическият министър Драгомир Стойнев пък обяви, че България ще се бори за реализацията на „Южен поток“, защото този проект е важен не само за доставките на газ за страната и за Европа, но и ще раздвижи икономиката.

Той предупреди, че „Южен поток“ може да се превърне в политическа жертва, защото и Европа се готви за изборите. „Ако ЕНП спечели изборите, „Южен поток“ ще бъде спрян“, категоричен беше той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase