Барак Обама. Снимка: БТА
fallback

Американският президент Барак Обама изрази надежда, че Русия ще изпълни споразумението за Украйна, но каза, че опитът от миналото го кара да се съмнява в това, предаде Асошиейтед прес.

"Надеждата ми е наистина да видим изпълнение през следващите няколко дни, но не мисля, че можем да разчитаме на това, като се имат предвид действията в миналото. Трябва да сме подготвени евентуално да отговорим на продължаващите усилия за намеса на руснаците в Източна и Южна Украйна", заяви Обама на пресконференция в Белия дом броени часове след като в Женева приключи срещата между САЩ, Русия, Украйна и Европейския съюз.

"Въпросът сега е дали те наистина ще използват влиянието, което оказват по разрушителен начин, за да възстановят до известна степен реда, така че украинците да могат да произведат избори и да придвижат напред предлаганите от тях реформи за децентрализация, да стабилизират икономиката си и да започнат да се връщат към пътя на растежа и демокрацията, и дали суверенитетът им ще бъде зачитан", заяви Обама.

Според него преговорите между Русия и западните сили за спиране на напрежението в Украйна са обещаващи, но САЩ и техните съюзници са готови да наложат санкции на Москва, ако ситуацията не се подобри, посочва Ройтерс.

Oще по темата
"Има възможност дипломацията да доведе до намаляване на напрежението", заяви той. Но допълни: "Не мисля, че можем да сме сигурни за каквото и да било на този етап", отбелязва ДПА.

По-късно Обама проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Те призоваха Русия да предприеме "незабавни конкретни действия", след като Москва се съгласи, че трябва да се работи за намаляване на напрежението в Източна Украйна, съобщи ДПА.

В изявление, разпространено след разговора между двамата лидери, Обама и Меркел приканиха Москва да използва влиянието си над проруските сепаратисти, обсадили множество градове в Източна Украйна.

Обама и Меркел се съгласиха, че Русия би трябвало да накара "нередовните сили" в региона да "сложат оръжие и да напуснат завзетите от тях сгради".

Двамата лидери обявиха, че са готови да предприемат по-нататъшни мерки, ако в скоро време не се постигне намаляване на напрежението.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

152

Анонимен

преди 10 години

***

151

gosho

преди 10 години

Ei che naglec, vie janki vdignahte naprejenieto v Ukraina , a iskate Russia da go svalia.

150

Анонимен

преди 10 години

"USAID": Киевската пиеса по сирийски сценарий?Цялото: bulgarian.ruvr.ru/2014_04_19/USAID-Kievskata-piesa-po-sirijski-scenarij-3420/

fallback