Снимка: Reuters
fallback

Правата на човека, демокрацията и правовата държава в Европа днес са в най-тежката си криза след края на Студената война, се казва в доклад на Съвета на Европа, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

В този доклад генералният секретар на паневропейската организация за защита на правата на човека Турбьорн Ягланд изразява тревога от "увеличаването на случаите на тежки нарушения на човешки права (корупция, съдебна безнаказаност, трафик на хора, расизъм, подклаждащи омраза и дискриминация изказвания) на целия континент".

"В много страни безработицата и бедността подхранват екстремизъм и конфронтация", се отбелязва в доклада. "Правата на човека са застрашени от последствията от икономическата криза и нарастващото неравенство", безпокои се Ягланд и призовава 47-те страни членки на Съвета на Европа "да действат възможно най-бързо за овладяване на това подкопаване на основните права".

"Европа се нуждае от нова паневропейска програма за сигурност, която трябва да включва защитата на върховенството на закона и демократичните принципи", заявява генералният секретар на Съвета на Европа.

Ягланд споменава конкретно ситуацията в Украйна, където отсъствието на независима съдебна власт през последните години е създала "подходяща почва за корупция и злоупотреби с власт", което е довело до революция.

Сред най-честите проблеми докладът цитира дискриминацията на етнически или национални малцинства в 39 от 47-те държави от Съвета на Европа, както и лошите условия в местата за лишаване от свобода, включително пренаселването на затворите, в 30 държави, и корупцията в 26 държави. Около 20 държави имат пропуски в признатите права на кандидатите за получаване на убежище и мигрантите, а в осем държави не се спазва свободата на словото и на медиите, се казва в доклада.

Списъкът на страните нарушителки не се обявява публично. Всяка засегната държава получава поверителен доклад, за да подобри състоянието на човешките права по конструктивен начин, уточни говорителят на Ягланд Даниел Хьолтген.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

t.ony

преди 9 години

Chuval sam che na zapad, nashite emigranti kazvat " bulgari s bulgari ne drujat" !!!

39

t.ony

преди 9 години

ama mislite li che tova e demokracia???

38

до 24 анонимен

преди 10 години

В Унгария имаше лустрация,затова сега са добре

fallback