Снимка: Reuters
fallback

Бронетранспортьори с руски знамена влязоха в източните украински градове Краматорск и Славянск, където проруски активисти окупираха държавни обекти и срещу които украинските власти започнаха вчера "антитерористична операция".

Вероятно става въпрос за украинска военна техника, превзета от демонстрантите, или за преминаване на подразделения на украинската армия на страната на сепаратистите.

Пет или шест бронетранспортьора влязоха в Славянск, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Първият от тях е с руско знаме.

На всеки от бронетранспортьорите са се качили по петнайсетина мъже във военни униформи. Те махат на местните жители.

Oще по темата

Според репортер на Асошиейтед прес мъжете носят зелени камуфлажни униформи и са въоръжени с автомати и гранатомети.

Най-малко един от тях си е сложил лентата на Свети Георги, която се превърна в символ на проруското сепаратистко движение в Източна Украйна.

Според друг от въоръжените мъже, представил се като Андрей, бронетранспортьорите са от подразделение в състава на 25-а въздушнодесантна бригада на украинските въоръжени сили, което е преминало на страната на проруските активисти, посочва АП.

Три леки бронетранспортьора и камион, превозващ въоръжени мъже без отличителни знаци и носещи руско знаме, се движеха тази сутрин в Краматорск, предаде Франс прес, като се позова на свой фотограф на място.

След това колоната се насочи към Славянск, на няколко километра на север. За момента не се знае какви точно са бронетранспортьорите, отбелязва АФП.

Според агенция Интерфакс-Украйна, цитирана от Франс прес, бронираните автомобили са участвали в "антитерористичната операция", влезли са в Краматорск, но са били блокирани и превзети от проруските активисти.

Украинското министерство на отбраната увери, че нито един украински военен бронетранспортьор не е бил превзет на украинска територия. От министерството на вътрешните работи за момента не коментират въпроса, пише БТА.

Междувременно най-малко 20 проруски сепаратисти превзеха градския съвет на източния украински град Донецк, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на съвета.

Окупаторите са въоръжени. Те не са отправили никакви искания.

Въоръжените мъже не пречат на служителите да влизат и излизат от сградата, предаде Франс прес, като цитира своя кореспондентка на място.

Според нея окупаторите имат само едно искане: да бъде организиран референдум за федерализация на Украйна.

Проруски сепаратисти са окупирали от 6 април сградата на областната администрация на Донецка област. Те обявиха създаването на Донецка народна република.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

382

До Анонимен 424

преди 10 години

Знаеш ли какво ви издава, че сте още с жълто около човките. Речника. Тебе те разкри game over. Други пишляци ги издават думички като "***" и "***". Пораснете малко и тогава се правете на мислещи и знаещи, давайте акъл. Все още го нямате. Малко сте чели. Промили са ви мозъците! Та значи АКО немците бяха минали Урал...В историята "ако" няма! Акото мирише. Сега си пусни от Ютуб "Вставай страна огромная" и другите песни, които ще изскочат. Може и да разбереш защо Русия е велика и непобедима!

381

123

преди 10 години

Кой си ти бе BIG AL дори украинците разбраха, че фашистите взеха властта с преврат и армията им доброволно се присъединява към демострантите и вдига руско знаме. Ти си болен русофоб, *** се лекувай и не замърсявай форума.

380

ER_Dr

преди 10 години

До Анонимен453Аз наистина имам 1/4 руска кръв и 1/4 полска, а жена ми пък 1/8 немска, ама и двамата сме си българи. А да вдигаш знамето на противника и да се преобличаш в негова униформа в зоната където има някакви бойни действия наистина си е подлост. Да казвам ли кой е използвал най-широко това и е имал специално подготвени за целта части през последната голяма война? Докато жена ми не гледа:)))

fallback