Снимка: архив, Reuters

От ЦРУ опровергаха информацията, че директорът на управлението Джон Бренън е повлиял за решението на властите в Украйна да проведат антитерористична операция в източната част на страната. Това заяви говорителят на ЦРУ Тод Абиц пред вестник „Бос Анджелис таймс“.

Абиц отказа да коментира посещението на Бренън в Киев в събота, но посочи: „Твърденията, че директорът Бренън е призовал украинските власти да проведат тактически операции в Украйна, са абсолютна неистина“.

Още по темата

Както и другите висши длъжностни лица в САЩ Бренън е твърдо убеден, че дипломатическото решение е единственият път за разрешаване на конфликта между Русия и Украйна, заяви говорителят на ЦРУ.

В свое изявление вчера бившият украински президент Виктор Янукович заяви, че решението за силова операция е било прието от властите в Киев след срещи на директора на ЦРУ Джон Бренън с и.д. президент Олександър Турчинов, вътрешния министър Арсен Аваков, шефа на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко и други представители на новите власти в Украйна.

„Бренън фактически е санкционирал употребата на оръжие и е провокирал кръвопролитие в Украйна“, заяви Янукович. Той изрази мнение, че САЩ са пряко причастни към събитията в Украйна и „носят своята част от отговорността за разпалване на гражданска война“ в страната, пише NEWSru.com.

Източник, близък до украинските силови ведомства, съобщи за РИА Новости, че в събота Джон Бренън е пристигнал в Киев и се е срещнал със силовиците, преди МВР на Украйна да обяви началото на спецоперация срещу привържениците на федерализацията в източната част на Украйна.

В неделя Турчинов обяви, че Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна е приел решение за започване на широкомащабна антитерористична операция с привличане на въоръжените сили на Украйна. Беше посочено също така, че тези, които „не са стреляли срещу украински военни“,  имат време до понеделник сутринта, за са сложат оръжие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase