Снимка: Reuters

Москва ще внесе въпроса за кризата в Югоизточна Украйна за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН и в ОССЕ, съобщи руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Настояваме оръдията на "Майдана", свалили легитимния президент на Украйна, незабавно да прекратят войната срещу собствения си народ и да изпълнят задълженията си по споразумението от 21 февруари", се подчертава в декларация на ведомството.

"Западните спонсори на майданчиците, особено онези, които гарантираха споменатото споразумение, а също стоящите зад тях САЩ, са задължени да обуздаят излезлите от контрол свои подопечни, да ги накарат да се разграничат от неонацистите и екстремистите, да прекратят употребата на въоръжена сила срещу украинския народ и веднага да започнат национален диалог с равноправното участие на всички региони в интерес на провеждане на радикална конституционна реформа", се казва в декларацията.

"Именно от Запада сега зависи възможността да се избегне гражданска война в Украйна", подчертава руското външно министерство.

В същата декларация Москва нарича "престъпна заповед" решението на украинските власти да мобилизират армията, за да потушат бунта на проруските сепаратисти в Източна Украйна, предаде Ройтерс. 

По искане на Русия Съветът за сигурност на ООН ще се събере тази вечер, за да обсъди ситуацията в Югоизточна Украйна, предаде по-късно ИТАР-ТАСС. 
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase