Михаил Горбачов. Снимка: архив, Reuters

Петима руски депутати поискаха съдебно разследване срещу бившия съветски президент Михаил Горбачов заради разпадането през 1991 г. на Съветския съюз и отговорността, която според тях той носи за сегашната криза в Украйна, предаде Франс прес.

"Всички смъртни случаи в Киев лежат на съвестта на онези, които бяха в Кремъл през 1991 г. и които разрушиха тази велика страна", заяви по радио "Ехото на Москва" депутатът националист Михаил Дегтярьов, имайки предвид загиналите при протестите в Украйна през зимата.

Дегтярьов е един от депутатите, подписали парламентарно искане към правосъдието да разследва Горбачов. Останалите участници в инициативата са двама депутати от партията на президента Владимир Путин "Единна Русия" и двама от комунистическата партия.

В отговор 84-годишният Горбачов препоръча да бъде търсена отговорност на депутатите в съветския парламент, гласували за разпадането на Съветския съюз. "Няма нужда от разследване: Думата (долната камара на руския парламент), която гласува за това решение, трябва да се качи на влака към Магадан", каза иронично Горбачов по радио "Ехото на Москва".

Магадан е далечен източен регион на Русия, известен със затворническите лагери за противници на съветския режим, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase