Снимка: Reuters
fallback

Напрежението в източните части на Украйна е водеща тема за чуждите издания. Украинци и проруски настроени жители на Украйна се изправят един срещу друг, обобщава в. "Фигаро". Западът се притеснява от кримски сценарий за Източна Украйна, допълва в. "Монд".

НАТО отправи предупреждение към Русия да не допуска историческа грешка, като провокира нова отцепническа криза в Украйна, за която дори Москва призна, че може да прерасне в гражданска война, отбелязва в. "Дейли телеграф".

Първата среща на министерско равнище между ЕС, САЩ, Украйна и Русия идната седмица дава повод за надежда за дипломатически пробив в украинската криза, посочва още изданието.

Oще по темата

В тази опасна ситуация основният въпрос, който стои на дневен ред, е дали Владимир Путин ще нахлуе в Източна Украйна. Вариантите за отговор са два. Подновеният бунт в Източна Украйна означава, че това е добре планирана прелюдия на руска инвазия. Вторият вариант е, че Путин не е решил да нахлува, а просто си играе на нерви с новите украински лидери, отбелязва британският вестник и припомня, че според различни оценки по руско-украинската граница има между 30 000 и 50 000 руски военни.

Британският в. "Индипендънт" подчертава, че САЩ и Великобритания излязоха със силен ултиматум към Москва да държи войските си извън Украйна или ще стане обект на нови санкции.

Американският държавен секретар Джон Кери повтори заплахите за нови западни санкции срещу Русия, които по думите му те щели да обхващат енергийния, банковия и минния сектор на страната, отбелязва британският в. "Гардиън". В коментарна статия, озаглавена "Украйна: Опасни игри", британското издание прогнозира, че ако Русия реши да се намеси отново в Украйна, това ще убие надеждите на тази страна за разумно бъдеще, но това е само единият аспект на кризата, защото тя ще отслаби Европа и Русия, ще подкопае икономиките в Европа и ще доведе до конфронтация между Изтока и Запада, която ще бъде преодоляна може би едва след години.

Кризата в отношенията с богатата на енергийни ресурси Русия поражда все повече призиви в Европа за прибягване до фракинга, отбелязва американският в. "Вашингтон пост". В друга статия изданието посочва, че Западът е поставил военният алианс НАТО в центъра на отговора си на руските действия в Украйна, но може би това е погрешно, защото оръжията, с които си послужи руският президент Путин в Крим и в Източна Украйна наподобяват по-скоро паравоенни действия под прикритие, отколкото на конвенционална военна сила.

Американският в. "Ню Йорк таймс" се спира на позицията на украинските евреи относно кризата и отбелязва, че за тях не погромите, за които ги предупреди Путин са повод за безпокойство, а самият Путин. В статията се посочва, че еврейската общност в Днепропетровск например вместо да се паникьосва от възкръсването на фашизма, празнува наскорошно назначение на новите власти - милионерът Игор Коломойски стана губернатор на областта. "Новите власти направиха един евреин губернатор, каква проява на антисемитизъм е това", посочват евреи от Днепропетровск.

Вестник. "Дейли телеграф" се спира върху една жертва на кризата в Украйна, за която се говори по-малко, а именно животните в зоопарка в Харков. В разгара на кризата 6000 животни от над 400 вида там са на ръба на гладната смърт и украински граждани и активисти всеки ден водят истинска борба за оцеляването на обитателите на зоопарка. Градината е преживяла две световни войни, посочва британското издание.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

259

Анонимен

преди 10 години

До АнонименДа си ги пласират там, където се раждат и живеят и накъдето се стремят и симпатизират истинските *** - САЩ. Нека от Свинландия да покрият загубите на ЕС, нали е в името на техните интереси...Kога ли ще поемат отговорност за нещо в USA /Porkland/?

258

Отявлен русофил

преди 10 години

До тт РУСИЯ...в рот! Повече ми приличаш на платен провокатор. Пази се да не кажеш това публично, защото зъболекарските услуги у нас са доста скъпи, макар и не като на Запад. Българите обичаме руснаците и Русия, но сме чувствителни, когато някоя какашка реши да се гаври с нас! Тук не пробираме - попържаме здраво без оглед на националност и вероизповедание и бием през мутрите! Так что не кизди, бля!

257

xyz

преди 10 години

До BulgataniДо BulgataniАбе, човек! Защо пишеш толкоз неграмотно? Захвърли го тоя машинен преводач и си пиши на руски - по-разбираемо ще е, отколкото тоя недомаслен и нескопосан превод.

fallback