Снимка: Reuters
fallback

Украинските власти ще постъпват със "сепаратистите", които се "въоръжават, окупират сгради, както предвиждат конституцията и законите - като с терористи и престъпници", заяви временният президент на страната Олександър Турчинов, цитиран от Франс прес.

Силите на реда "никога няма да посрещнат с оръжие мирни демонстранти", изтъкна  той пред парламента. В момента проруски активисти са превзели обществени сгради в Източна Украйна, а Русия предупреди днес, че има риск от гражданска война.

Турчинов заяви, че огнестрелни оръжия и гранати са използвани срещу силите на реда, получили задачата да опразнят сградата на администрацията в град Харков. Има ранени служители на реда, добави той.

Вътрешният министър Арсен Аваков съобщи във Facebook за трима пострадали полицаи в Харков, един от тях е тежко ранен.

Турчинов изрази пред парламента надежда, че скоро ще бъдат опразнени сградите на Службата за сигурност в Луганск и на местната администрация в Донецк, където проруски активисти обявиха вчера "суверенна република". Той добави, че властите са осуетили опити за сепаратистки провокации в регионите около Днепропетровск и Николаев.

Турчинов потвърди съобщенията, че в Харков са задържани 70 души, посочва ИТАР-ТАСС и цитира депутата Микола Княжицки, разказал пред журналисти, че в Харков е действал полкът "Ягуар" от специалните сили на украинските вътрешни войски. Според Турчинов положението в Източна Украйна скоро ще се нормализира.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

дс9

преди 10 години

Когато се разпадаше вършавският договор и СССР, Горбачов се съгласи Германия да се обедини, в замяна Западът пое ангажимент да не разширява НАТО на изток .Западът излъга Горбачов и днес НАТО е пред границите на Русия.Ако Украйна влезе в НАТО, американските ракети ще стигнат Москва за 2 минути след изстрелването им.Кажете ми сега кой президент на Русия ще допусне това.Навремето през 1961г. при Карибската криза руски ракети бяха инсталирани в Куба и светът едва се размина със третата световна .

46

123

преди 10 години

От 1917г руски поданици от СССР са се заселвали в Украйна , понеже там е имало храна и плодородна земя. Ако желаят да се завръщат в Родината - прав им път. Не може за 100 години да няма заселили се руснаци в по-хубавата част на СССР. Сега да си траят или куфарчетата откъдето са дошли , щом са неблагодарни . Милиони украинци са принудително "умрели" от съветския голодомор.

45

БГ

преди 10 години

Първи Април беше миналата седмица.

fallback