Снимка: Reuters

Най-богатият украинец търси начини да прекрати засилващото се противопоставяне между украинското правителство и проруски сепаратисти, след като Москва обвини Киев, че тласка страната към гражданска война, пише „Файненшъл таймс“.

Милиардерът Ринат Ахметов, който контролира половината от стоманодобива, минната индустрия и производството на електроенергия от топлоцентрали в страната, призова сепаратистите за преговори с властите, преди да се стигне до по-сериозна конфронтация.

Ахметов, който беше привърженик на бившия президент Виктор Янукович и е родом от Донецкия регион, е изразил съгласие по някои от въпросите, повдигнати от привържениците на Русия, според близки до него източници. Той е предложил да изпълнява ролята на посредник и да предаде тревогите на рускоговорящото население в региона на властите. Също така Ахметов е подкрепил исканията за делегиране на по-големи правомощия за самоуправление на регионите в Украйна.

„Готов съм на всичко и ще застана до вас. Давам работа на 300 хил. души. Кои от вас са готови да дойдат с мен за разговори с властите? Изберете между трима и петима души и отиваме”, е казал милиардерът, но е предупредил, че не разглежда сепаратизма и обединението с Русия като варианти.

„За мен Донецк е Украйна и това не може да бъде оспорено”, е заявил Ахметов.

Опитите за посредничество на Ахметов идват, след като през последните дни протестиращи окупираха правителствени сгради в източните украински градове Харков, Донецк и Луганск, а Москва и Киев си прехвърлят отговорността за събитията.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Украйна се опитва да потуши вълненията в югоизточната част на страната чрез „струпване на вътрешни сили и отряди на Националната гвардия с участието на бойци от нелегалната въоръжена групировка „Десен сектор”, които си сътрудничат със „150 американски експерти от частната военна компания Greystone”, дегизирани като редови войници.

Руското външно министерство осъди организаторите на „провокацията”, която застрашава правата, свободата и живота на украинските граждани, както и стабилността на украинската държава.

„Призоваваме за незабавно прекратяване на всякакви военни приготовления, които създават риск от започването на гражданска война”, казват от министерството.

Руските обвинения идват, след като Лавров настоя пред украинския си колега да не бъде използвана сила като ответна реакция на протестите в Източна Украйна, където голяма част от населението е рускоговорящо.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase