Снимка: архив, Ройтерс

Няма планове за промяна в трасето на морската част от газопровода "Южен поток", нито са правени проучвания в тази връзка. Това пише в съобщение на пресслужбата на "Южен поток транспорт", цитирано от БТА.

Трасето на морския газопровод на "Южен поток транспорт" започва от Анапа в Русия, преминава през турската изключителна икономическа зона, стига до варненското крайбрежие и е избрано след геологически и геофизически проучвания, провеждани няколко години поред.

Още по темата
Проучени са над 16000 километра, включително и с дълбоководни проучвания с дистанционно управляеми уреди.

Правени са многобройни проучвания на сушата и в двата сухоземни участъка на газопровода. Оценките за въздействие върху околната среда в Русия, Турция и България са изготвени въз основа на резултатите от тези проучвания на настоящото трасе.

Промяната му не може да бъде направена за една нощ и е дълъг и сложен процес, пише в съобщението.

Договорите за доставката на тръби вече са подписани за първите две линии. Освен това, "Южен поток транспорт" подписа договор със "Сайпем" за строителството на микротунелите и на четирите тръбопровода, се припомня в съобщението.

По-рано днес пред журналисти заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов каза, че в публичното пространство са се появили съобщения, че три от общо четирите тръби на "Южен поток" е възможно да минат през Крим, но самият той няма такава информация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase