Снимка: БТА

Общ преглед
Украински милиционери блокираха проруските демонстранти, които по-рано днес завзеха сградата на областната държавна администрация в източния град Донецк, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на тв канал "1+1".

Активистите, окупирали сградата, са решили да запазят контрола си върху нея поне едно денонощие. По думите им те ще съставят "народен областен съвет", който ще бъде избран утре на събрание или конгрес с участието на представители на всички градове в Донецката област.

Още по темата

В двуетажната сграда на областната управа пребивават около 200 човека, а около нея има 600 - 700 души, които се готвят да направят палатков лагер. Проруските активисти твърдят, че към сградата се придвижват въоръжени милиционерски части.

Междувременно областната прокуратура обяви, че е започнала разследване на обстоятелствата около завземането на сградата, в която освен областната държавна администрация се помещава и регионалния парламент.

По-рано днес проруските демонстранти, които завзеха сградата на областната администрация в източния украински град Донецк, смъкнаха от нея държавния флаг на Украйна и издигнаха флага на  Русия. Преди това активистите пробиха милиционерския кордон около сградата и навлязоха в нея. През деня на митинг на  градския площад "Ленин" демонстрантите развяваха руски знамена и жълто-черни ленти от ордена "Свети Георги".

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов отмени визита в Литва, планирана за утре, заради протестите в източната част на страната, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, като се позовават на пресслужбата на парламента.

Турчинов е свикал "извънредно заседание с ръководителите на силовите министерства и ведомства и е взел под свой личен контрол ситуацията, създала се в Донецка и Луганска област в  резултат на акции на сепаратисти", се посочва в съобщение на пресслужбата.

В Литва Турчинов трябваше да участва в конференция на председателите на парламентите на страните членки на ЕС. (БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар