Снимка: YouTube
fallback

Появилият се в интернет предполагаем запис на двама руски посланици в африкански страни, които коментират обстановката в Украйна с нецензурен език, е грубо и цинично скалъпена история, заяви източник от отдела за информация и печат на руското министерство на външните работи, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Невъзможно е да се коментира някаква си компилация от звуци, субтитри и снимки, в това число и на посланика Юрий Дубинин, който за съжаление почина през 2013 г.", се посочва в изявлението на външното ведомство.

Oще по темата
В документа се пояснява, че става дума за скалъпена на бърза ръка груба и цинична история, която е опит да се отвлече вниманието от скандалите, породени от изказвания на западни дипломати относно Украйна.

Британският в. "Гардиън" пише, че в интернет се появи запис на разговор, за който се твърдеше, че е между посланици на Русия в две африкански държави.

Разговорът бил проведен на 30 март между посланика в Еритрея Игор Николаевич Чубаров и колегата му в Зимбабве и Малави Сергей Викторович Бахарев. В него двамата предполагаеми дипломати с доста груби и понякога дори нецензурни термини коментират украинската криза, анексирането на Крим от Русия, реакцията на африканските страни относно анексирането.

Двамата предполагаеми посланици се шегували също, че след време Русия ще присъедини също Каталония, Венеция, Шотландия и Аляска. В качения в интернет разговор се споменават България и Румъния.

Посланикът на ЕС в Еритрея казал на руския си колега, че Русия трябвало да си вземе обратно двете балкански страни, но той отговорил, че "България, Румъния, цялата балтийска измет трябва да си останат засега в ЕС". Към записа има и снимки на двамата предполагаеми дипломати, но руското външно министерство поясни, че на едната от снимките е покойният руски дипломат Дубинин като по-млад.

Възможно е записът в интернет да е отмъщение за неотдавнашните изтичания в интернет на дискусии на западни дипломати относно Украйна, в които се появиха обидни думи и дори неочаквани предположения за насилието в Киев по време на протестите, отбелязва в. "Гардиън".

Първо бе разпространен запис на телефонен разговор между американския помощник-държавен секретар Виктория Нюланд с американския посланик в Киев. В записа се чува как тя казва "майната му на ЕС".

После в друг телефонен разговор, изтекъл в интернет, между Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает двамата обсъждаха теорията, че загиналите по време на протестите в Киев може да са убити от снайперисти, наети от опозицията, вместо от правителството на Виктор Янукович. Тази теза съвпадаше с твърденията на Москва, посочва британският вестник.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

Георги

преди 10 години

Невероятно просташка история, непрофесионална, разчетена за тъпунгели (които всъщност са в изобилие, след като прегледах разни възмутени писания на балъци, които само чакат да им подхвърлиш стръвта). Нивото е на онази фалшивка, която бе разобличена, при катастрофата със самолета на Качински. То бяха "***", то бяха гърмежи. Абсолютна простотия и *** при това. Но ето повод за адреналин, за словоблудство, за омраза !А мразещите, горките, не знаят, че омразата е като концентрирана азотна киселина

110

Александър

преди 10 години

До Бaндерa 82Степан Андрiйович, ти си вторият възкръснал след Христос! Теб май те убиха, ама на, лаjNото изплува в мътната вода. Много си зле с историята. Да беше чел поне Гогол, Шевченко! Не говоря за "От Путивл до Карпатите" или "Генерал Доватор". Украинците,русините са клонки от големия руски народ. За езика. Какво стана в Македония -избраха най-отдалечения от българския диалект, пишат но вуккараджовица и ето и ние не разбираме достатъчно добре езика в БЮРМ.Та и с лингвистиката не си на ти

109

115

преди 10 години

Крим е руски, а македония българска!!!

fallback