Снимка: архив, Reuters

Разгласен в публичното пространство телефонен разговор с участието на дипломатката от Европейския съюз Хелга Шмид показва, че ЕС е недоволен от намеците на САЩ, че Брюксел не е достатъчно настъпателен в Украйна, съобщи ДПА.

"Това, което наистина ни дразни, е, че американците приковават ЕС на позорния стълб и казват, че сме твърде меки", заявява на немски Шмид в разговора, публикуван в YouTube.

Още по темата
Предполага се, че тя говори с посланика на ЕС в Украйна Ян Томбински. Шмид, която е заместник-ръководител на европейската дипломация, поръчва на Томбински да каже на американския посланик, че "ние въобще не сме меки", и отбелязва, че ЕС "просто не крещи от покривите, защото това е доста по-ефективно".

Шмид заявява, че върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Ащън ще повдигне въпроса пред американския държавен секретар Джон Кери.

Изглежда, че разговорът се е състоял миналия месец, тъй като Шмид споменава изявление на ЕС от 31 януари, което по думите й "излиза сега", пише БТА.

По-рано помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд поднесе извинения на ЕС, след като изтекъл в YouTube запис на неин телефонен разговор разкрива неин обиден коментар по адрес на Евросъюза във връзка с украинската криза. "Майната му на ЕС" (Fuck the EU), казва Нюланд на събеседника си. Гласът й е ясно разпознаваем. Събеседникът й е мъж, чийто глас отговаря на този на посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят. Двамата дипломати обсъждат в разговора как да се уреди украинската политическа криза. Разговорът изглежда е записан без знанието на двамата участници в него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase