Снимка: архив, Ройтерс
fallback

На церемония в Бъкингамския дворец британският престолонаследник принц Чарлз връчи на майката на Пламен Петков кралския Орден за храброст, с който синът й беше удостоен посмъртно.

32-годишният българин спаси с цената на живота си момиченце от удавяне преди близо две години и се превърна в герой във Великобритания. Отличието се присъжда в редки случаи само при изключителни прояви на храброст.

Антоанета Петкова сподели пред БНТ, че това признание изпълва с гордост всички близки и приятели на Пламен и в България, и във Великобритания.

“Беше изключителна чест днес за мен да бъда в Бъкингам, в двореца и да получа тази изключително висока награда в името на моя син, Пламен, което още веднъж показва, че дълбоката и чиста човешка хуманност се цени от всички, където и да сме по света”, каза майката на Пламен.

Орденът е връчен на Антоанета Петкова лично от принц Чарлз. Това е станало в отделна зала, тъй като по протокол близките на отличените посмъртно получават ордена в отделни помещения, а не в присъствието на останалите наградени.

Oще по темата
Пламен Петков идва във Великобритания през 2001 г. Работи като електротехник, обича да открива нови и интересни места. На 26 май 2012  г. Пламен е с приятели на плажа в Уест Уитъринг, Съсекс, на няколко часа път от Лондон. Той е първият притекъл се на помощ на момиченцето, отнесено навътре във водата.

На плажа в Уест Уитъринг бе открита паметна плоча и пейка в негова чест. Антоанета разказва, че сега й помага подкрепата на семейството й.

“В такива моменти разбираме колко е важно да сме добри едни към други, да си помагаме, не само в семейството, но и едни към други”, открои майката на загиналия Пламен.

Антоанета Петкова е получила няколко писма от близките на спасеното 5-годишно момиченце. Досега не са се срещали. Антоанета казва, че още не е дошъл моментът, но определено ще се срещне с тях.

Семейството му създаде и фонд на името на Пламен Петков за подпомагане на Кралския национален институт на спасителите.

“Голяма част от средствата, които са събрани в него, бяха използвани, за да се обучат спасители по плажовете”, каза Антоанета.

Кралският орден за храброст е граждански орден от трета степен. Той се дава за изключителни прояви на доблест в житейски ситуации, предимно на цивилни. От създаването му през 1974 г. досега е даден на 1044 души, от тях 38 посмъртно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

ваня

преди 10 години

Горда съм, че има такива българи като Пламен! Неговата постъпки е висша форма на съхранение на човешките ценности. Поклон!

37

Анонимен

преди 10 години

Аз също живея в Германия от около 2 години. Наистина тук хората много студени и егоистично настроени. Веднъж помогнах на възрастна жена с тежка чанта да се качи в автобуса. Беше много изненадана, че някой е решил да й помогне. За местните е напълно нормално да не отстъпват място в метрото на по-възрастни хора, само чужденци можем да станем да пуснем баба или дядо да седне и те също много се изненадват, ако някой го направи. Ако англичанин беше видял давещо се българче едва ли щеше да го спаси.

36

Анонимен

преди 10 години

Правило ми е впечатление, че всички високо образовани чужденци в Западна Европа (гърци, турци и пр.) ненавиждат местните западняци. Но неграмотните гастарбайтери, които след 30 годишен престой, едва говорят местния език, те са винаги жертвоготовни за господарите си.

fallback