Ген. Филип Брийдлав. Снимка: Reuters

Русия разполага с всички необходими сили по границата на Украйна, ако реши да извърши нахлуване в страната, и може да постигне целта си за три до пет дни, заяви върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, цитиран от Ройтерс.

Определяйки ситуацията на границата като "изключително обезпокоителна", Брийдлав каза, че НАТО е засякла снощи признаци за придвижване на много малка част от руските сили, но няма индикации, че те се връщат в казармите.

"Това са много големи и много способни и много подготвени сили", каза Брийдлав в интервю за Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

Руските сили разполагат със самолетна и хеликоптерна поддръжка, както и с полеви болници и възможности за водене на електронна война, отбелязва Ройтерс. Според Брийдлав това значи, че Русия има всичко необходимо за успешно нахлуване в Украйна.

"Смятаме, че те са готови да тръгнат и смятаме, че могат да постигнат целите си в рамките на между три и пет дни, ако получат указания да направят това", каза той.

Според Брийдлав Русия може да има няколко потенциални цели, сред които да нахлуе в Южна Украйна, за да установи сухоземен коридор към Крим, през Крим да стигне до черноморското пристанище Одеса или дори да заплаши да достигне Приднестровието.

Русия има сили и на север и североизток от Украйна, които могат да влязат в Източна Украйна, ако Москва им нареди, заяви Брийдлав. Всякакви подобни действия биха имали трайни последици за НАТО.

"Ще трябва да видим доколко нашият Алианс е подготвен за една различна парадигма, едни различни правила. Ще трябва да преосмислим състоянието на нашите сили, позиционирането, обезпечаването и готовността им и така нататък", каза Брийдлав.

Генералът каза, че външните министри на НАТО са поискали от него до 15 април да изготви пакет с мерки, който ще включва подкрепления по суша, въздух и вода.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase