Виктор Янукович. Снимка: Reuters
fallback

Сваленият президент на Украйна Виктор Янукович нарече анексията на Крим от Русия "трагедия" и изрази надежда, че черноморският полуостров може някой ден отново да стане част от Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Янукович даде интервю за Асошиейтед прес и за руската телевизия НТВ - първото му, след като избяга от Украйна след месеци на масови протести.

Янукович каза, че се надява да убеди руския президент Владимир Путин да обсъди условията, при които Крим може да се присъедини отново към Украйна.

Русия анексира Крим миналия месец след набързо организиран референдум, който се произведе, след като руски войски бяха превзели областта, отбелязва Асошиейтед прес. Украйна и Западът отхвърлиха този ход като незаконен, посочва БТА.

"Аз лично не мога да се примиря" с отделянето на Крим от Украйна, каза Янукович, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ако това беше станало по мое време, аз бих се постарал да не го допусна", добави той, наричайки събитията в Крим "болка и трагедия, с която е много трудно да се примирим".

Янукович изрази убеждение, че референдумът в Крим е бил в отговор на заплахите от страна на крайните националисти в Украйна. "Всичко, което стана в Крим, е заслуга на сегашните управници на Украйна, на радикалната им позиция спрямо руския език и териториите, населени с рускоезично население. Опитът да им се диктува как трябва да живеят доведе до това, че хората излязоха на протести, които се изляха в референдум", отбеляза бившият президент.

В интервюто, взето в Ростов на Дон, Янукович каза също, че въоръжените радикали в Украйна вече не слушат никого - нито властта, нито опозицията. По думите му срещу "оргиите на бандитизма и националистите, имащи фашистки корени", е трябвало да се реагира много по-рано.

Бившият президент призна, че не е искал да предприеме решителни действия срещу протестиращите в Киев. "Ще ви кажа, сърце не ми даваше да сторя това. Моят принцип е, че никоя власт не струва и капка пролята кръв, винаги съм изповядвал това", каза Янукович, който изтъкна, че никога не е давал заповед да се стреля срещу демонстранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

тцЪ

преди 10 години

Крим ще стане отново украинска територия когато Хрушчов възкръсне. Друг такъв *** няма как да се появи скоро, е да раздава земи наляво и надясно.

70

Анонимен

преди 10 години

Янукович , май се прави на вторият Горби, че има и неговата съдба ще чете лекции в Америка, без никой да го слуша .

69

Анонимен

преди 10 години

До ФелибетоДрогата, на никого не прощава, не е простила и на теб..........хахахахахахахаха

fallback