Джон Кери и Барак Обама. Снимка: Ройтерс
fallback

Държавният секретар на САЩ Джон Кери направи рязък завой на връщане от Саудитска Арабия към родината си и реши да се върне в Европа за разговори по украинската криза, предаде Асошиейтед прес.

Самолетът на Кери на път за Вашингтон от Рияд кацна на ирландското летище Шанън за зареждане с гориво, когато държавният секретар смени посоката и пое към Париж. Очаква се той да се срещне там с руския външен министър Сергей Лавров в неделя или понеделник, добавя АП, без да цитира източник на тази информация.

Кери разговарял по телефона от самолета с Лавров.

Oще по темата
Няколко часа преди това президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин разговаряха цял час по телефона и се договориха външните им министри да се срещнат отново, за да обсъдят възможно дипломатическо решение на положението в Украйна.

Според ИТАР-ТАСС Путин предложил на Обама да разгледат възможните стъпки на международната общност, които да помогнат за стабилизиране на обстановката в Украйна.

Както съобщи АП по-рано днес, в разговора Обама, който вчера бе на посещение в Саудитска Арабия заедно с Кери, е приканил Путин да изтегли руските войски от границата с Украйна.

Според пресслужбата на Кремъл руският лидер привлякъл вниманието на американския президент към "продължаващите безчинства на екстремистите" в Украйна, които "безнаказано извършват актове на сплашване по отношение на мирни граждани, властови структури и органи на реда в различни региони и в Киев".

Кери планираше да се завърне в Европа във вторник за срещата на външните министри от НАТО, след което смяташе да пътува за Близкия изток с намерение да съживи израелско-палестинските мирни преговори.

Хора от неговия екип, цитирани от АП, съобщиха, че е възможно той да отиде в Израел, палестинските територии или Йордания. Сега тази програма очевидно се променя и графикът на Кери ще се съобрази с хода на преговорите му с Лавров.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров ще се срещнат утре в Париж, за да обсъдят украинската криза, предадоха по-късно световните агенции, като се позоваха на говорителката на Държавния департамент Джен Псаки и на руското външно министерство.

Срещата ще се състои, след като руският президент Владимир Путин се обади вчера по телефона на американския си колега Барак Обама, за да обсъдят американско дипломатическо предложение за Украйна.

Днес Кери и Лавров също се чуха по телефона. След това държавният секретар на САЩ, който пътуваше за родината си, се насочи към Париж, след като самолетът му кацна за презареждане в Ирландия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

A

преди 10 години

Хаха, червените *** тълкуват събитията както дявола чете Евнагилието. Руснаците усетиха тоягата и САМИ се се обадили за преговори! Така, че Путин и Лавров отиват при американците, а не обратното! Почвам да се притеснявам, че както е почнало може и да останете без заплащане, червени тролчета, току виж свършили рублите.

48

Анонимен

преди 10 години

Плана е ясен.След затриването на Сирия-следва Европа.Арабите бяха обещали на Обама, да поемат всички разноски по военните действия срещу Сирия,ама Путин се опъна и САЩ спретна Майдана в Украина.Сега Ердоган трябва да се съгласи да нападне Сирия и да отприщи война.За Европа-лошо,а за България-съвсем лошо.Арабите искат господство в този район,а САЩ се надява да избегне поредната криза с поредната война.

47

ГОШО

преди 10 години

До АнонименИ това всичко го правят за твой кеф ,нали

fallback