Снимка: Reuters
fallback

Украйна и нейните западни поддръжници убедиха значително мнозинство от страни в Общото събрание на ООН да отхвърлят анексирането на Крим от Русия като противоправно, въпреки че Москва се стреми да спечели световна подкрепа за идеята за самоопределение, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Приетата вчера резолюция е първият барометър за международното осъждане на руските действия, пише БТА. Документът, предложен от Украйна и подкрепен от САЩ и Европейския съюз, представлява поредният опит за изолиране на руския президент Владимир Путин заради анексирането на Крим, отбелязва изданието.

Резолюцията няма обвързваща сила и даже символичната й стойност като влиятелен израз на мнението на ООН е под въпрос, тъй като други подобни актове на Общото събрание често нямат никакъв ефект на практика. Въпреки това документът беше определен като важно средство за натиск върху Русия от САЩ и ЕС, които настойчиво се стремяха към неговото приемане, коментира "Ню Йорк таймс".

В деня, в който Общото събрание на ООН гласува резолюция, обявяваща анексирането на Крим от Русия за противоправно, а Украйна постигна споразумение с Международния валутен фонд за заеми на стойност 18 милиарда долара, противоречивата бивша украинска министър-председателка Юлия Тимошенко обяви, че ще се
кандидатира на президентските избори, пише американският в. "Вашингтон пост".

Включването на Тимошенко в кандидат-президентската надпревара може да я изправи срещу бившия боксьор и сега политик Виталий Кличко и олигарха Петро Порошенко. Но в момента героинята от Оранжевата революция в Украйна през 2004 г. изостава според социологическите проучвания зад двамата лидери на неотдавнашните протести срещу сваления украински президент Виктор Янукович, изтъква британският в. "Файненшъл таймс".

Тимошенко обеща, че ще представлява и двете половини на разединена Украйна, но остава неясно колко популярна е бившата министър-председателка и дали тя ще може да спечели подкрепата както на националистите в западната част на страната, така и на проруските елементи в източните райони, отбелязва британският в."Гардиън".

Който и да спечели изборите на 25 май, ще се изправи пред тежка задача. МВФ предложи на Украйна спасителен пакет на стойност 18 милиарда долара за две години в замяна на сурови икономически реформи, които може да понижат жизнения стандарт на и без това обеднялото население. МВФ ще отпусне допълнителна помощ, ако бъдат прокарани съответните мерки за икономии, включително рязко увеличаване на цената на енергията.

"Гардиън" цитира икономиста Василий Колташов от Института за глобализация и обществени движения в Москва, според когото предлаганите от МВФ мерки за икономии са по-строги от тези за Португалия и Гърция. По негово мнение влошаването на икономическата ситуация може да доведе до по-големи обществени вълнения и дори да предизвика в части на Южна и Източна Украйна процеси като тези в Крим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 10 години

България трябва да се извини на Русия и Украйна за пагубното си историческо влияние върху братския славянски руско-украински народ и угро-татарския московитско руски народ. В 893г. на Преславсия събор група развилнели се олигархически бандити, заменят свещената азбука на Кирил и Методий с някаква осмърдяна полуграмотна кирилица. Този акт предопределя печалната съдба и бъдеща разруха на великата българска държава. Не само това, но през 988 гадните византийци изпращат поп Никон да покръсти и Рус!

26

4

преди 10 години

ostava v bulgaroa da stane kubrat prezident i cirka she e pulen

25

И техния "ЕЛИТ&

преди 10 години

е като нашия. Добре, че има на света РУСИЯ и ПУТИН. Само там са ни надеждите

fallback