Снимка: Reuters

Черните кутии и телата на 239-имата пътници и членове на екипажа на малайзийския Боинг, чиито отломки по предварителни данни са били открити в южната част на Индийския океан, може би никога няма да бъдат намерени. Издирвателните работи се провеждат в регион, който моряците наричат „ревящите четиридесет“ - в района между 40° и 50° южна ширина в Южното полукълбо постоянно духат силни ветрове, предизвикващи бури, които за две седмици търсене на самолета може да са отнесли отломките в неизвестна посока, пише Utro.ru.

За трудностите, с които трябва да се сблъскат издирвателните мисии, разказа океанологът Ерик ван Себил от университета на Нов Южен Уелс. „Издирването на отломки от полет MH370 не е просто търсене на игла в купа сено. Тук трябва да се търси игла, която се придвижва на стотици километри всеки ден в един от най-неспокойните и променливи региона на света“, описа той предстоящата работа.

Още по темата
Скоростта на движение на водата в района, където са открити отломките, е една от най-високите в света. Вълните образуват водовъртежи, които засмукват всичко, което плава по повърхността на океана. Водовъртежите не само могат да достигнат 50 км в диаметър, но и те постоянно се движат, така че фрагментите от самолета в крайна сметка могат да се окажат в различни океани, убеден е Себил.

Боинг 777 на авиокомпания Malaysian Airlines, изпълнявал полет MH370 из Куала Лумпур за Пекин, изчезна от екраните на радарите през нощта срещу 8 март. На борда  му са се намирали 227 пътници от 14 страни и 12 души екипаж. Последният сигнал от борда на самолета е регистриран, когато машината се е намирала на 300 км от виетнамския остров Тхо Чу.

Сигнали за бедствие или информация за извънредна ситуация от страна на екипажа не са приемани. Преди дни се появи информация, че самолетът най-вероятно е бил отвлечен. Премиерът на Малайзия Наджиб Разак съобщи, че самолетът е бил във въздуха още осем часа, след като е променил курса си.

Издирването в Южнокитайско море не даде резултат, след което територията беше съществено разширена. Американски специалисти стигнаха до извода, че след изключване на системата за предаване на информация лайнерът е продължил още известно време да се движи на автопилот, който е можел да бъде настроен само от специално обучен член на екипажа.

По-късно малайзийските власти признаха, че самолетът се е разбил, а всички намирали се на борда му хора са загинали. На 26 март на снимки от френски спънки бяха открити обекти, които може би са отломки от Боинга. Най-малко 122 обекта с различен размер плават на 2 500 км от австралийския град Пърт. Издирвателната операция се провежда от китайски и австралийски кораби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase