Ренци и Обама. Снимка: Ройтерс
fallback

Американският президент Барак Обама призна след срещата си с италианския премиер Матео Ренци в Рим, че евентуалните икономически санкции срещу Русия биха навредили на Запада, предаде ИТАР-ТАСС.

"На първо място, досега не е ставало дума за икономически санкции, приложими към цели сектори - например енергетиката или отбраната. Но в хода на консултациите ние разглеждаме какви именно санкции и в кои сектори могат да бъдат приети с най-малък негативен ефект за нас", каза Обама, отговаряйки на въпрос на журналист.

Oще по темата
"Ние прекрасно разбираме, че в случай на икономически санкции засегнати ще се окажат и наши компании, защото Русия е важна световна икономика. Затова ще работим върху санкции, които биха се отразили най-малко на външния свят, но биха били достатъчно действени за оказване на натиск върху Русия", допълни американският президент.

От своя страна италианският премиер увери, че Италия е в състояние да се справи с икономическите проблеми, които биха произтекли от евентуални санкции срещу Русия.

Срещата между Обама, който тази седмица е на посещение в Европа и Ренци премина сърдечно, отбеляза Ройтерс. Президентът на САЩ, който след като посети Колизея, възторжено го нарече "забележителен и невероятен", бе почти също толкова щедър и в похвалите за 39-годишния Ренци, който миналия месец стана най-младият италиански премиер и заяви амбициозна програма за реформи.

Взаимните любезности между президента на САЩ и премиера на Италия обаче прикриха по-деликатни двустранни въпроси като например замразяването на италианската поръчка за 90 бойни самолета "Ф-35", която Рим иска да свие от съображения за бюджетни икономии.

Макар че Барак Обама не спомена пряко поръчката за самолетите, той посочи, че съюзниците на Америка в НАТО трябва да се стремят да увеличават бюджетите си за отбрана.

Президентът сравни американските разходи за отбрана в размер на 3 процента от държавния бюджет с европейските, които възлизат едва на около 1 процент.

Пред медиите не стана дума и за другата важна тема по линия на НАТО, от която Рим е особено заинтересуван - избора на нов генерален секретар. За възможен съперник на сочения за фаворит за поста бивш норвежки премиер Йенс Столтенберг се сочи бившият италиански външен министър Франко Фратини, отбелязва Ройтерс.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Shark

преди 10 години

Хаха, признахте си че ще гризнете дръвцето. Не ще навредят, а нпарво ще има масови фалити на фирми в зап. европа, оттам безработица, оттам масови протести, след което доста народ ще се раздели с постовете си, а за бъдещето на ЕС не ми се мисли. Като си помсиля, ми да им бяха наложили санкции бе, тъкмо ЕС щеше са си иде скоропостижно, а сега още агония.

74

Анонимен

преди 10 години

Де да беше на местото на Русия,една малка и бедничка страна,Обама щеше да покаже силата си!!!

73

Атакист

преди 10 години

Хаха Италия идъхва и без Русия да и е спряла кранчето той тръгнал да се перчи че можела да се справи и без Русия.Клоуни.Ама как на всеки американски президентец му побелява косата за година-две след встъпване в длъжност!Това да се чудиш как да маневрираш в *** на евреите и да се чудиш коя мръсотия как да скриеш пред обществото като в същото време да направиш нещата така както хората искат да ги чуят е нечовешко натоварване!То затова оная еврейска *** Буш побеля веднага и ходеше насинен

fallback