Снимка: архив, Reuters
fallback

Тайно заснети видеоматериали повдигат завесата над нощните забавления на новобогаташите в Северна Корея и над оживените пазари за зараждащата се средна класа, предава Франс прес.

Записите са получени от южнокорейски пастор, ангажиран с предоставянето на подкрепа за севернокорейски бежанци. Заснети са през последните шест месеца в специалната икономическа зона Наджин и в пристанищния град Чхонгджин.

На един от материалите се вижда как група мъже и жени пият бира, танцуват, пеят и се прегръщат в караоке-бар. Според южнокорейския пастор този тип заведения в Северна Корея функционират на принципа на частните клубове, където се предлага ресторантско обслужване и караоке.

“Това е севернокорейски еквивалент на южнокорейските заведения, които комбинират караоке и ресторант и сервитьорите са изцяло жени“, разказа пастор Ким пред репортери в Сеул. Жените в заведението били консервативно облечени, а танците едва забележими. „Южнокорейската култура е много добре позната в Северна Корея от контрабандни видео клипове. Скоростта, с която те се разпространяват, е все по-бърза и по-бърза“, добави пасторът.

На друг от видеозаписите е показан оживен открит пазар, където продавачите предлагат аксесоари за мобилни телефони и други електронни продукти.

Пасторът отбелязва, че севернокорейците, занимаващи се с външна търговия, са натрупали състояния в последните години. Той отказа да посочи къде точно са правени клиповете, но обясни, че заснемането им отнело 6 месеца, в които е посетил множество райони, едни от които северния Чхънджин и икономическата зона Раджин.

Видеозаписите на всекидневния живот в Северна Корея са много редки, отбелязва Франс прес. На туристите не се разрешава да се отклоняват от определения маршрут, а чуждестранните журналисти се движат в страната само с придружител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Хюна

преди 10 години

Те ако разберат как се забавляват съседите им от Южна,лошо ще им стане направо :д

47

Правописец

преди 10 години

До АнонименНе знам дали само "не нормален читате може да удобрява диктаторската дхржава",но демократичния новоговор на неграмотните наивници вече стана неразбираем.

46

АНТИМУТРА

преди 10 години

Ким Чен Грухилда си направи ядрено щото света и го позволи!

fallback